Auguszta napja van. | 2024.03.29

Elhárult a sztrájkveszély: a hollywoodi írócéhnek sikerült megállapodnia a stúdiókkal

2017-05-02 10:22:11

Sikerült megállapodásra jutnia a hollywoodi írócéhnek (WGA) a nagy stúdiókkal, így elkerülhetővé vált a fenyegető írósztrájk - közölte az érdekképviselet tárgyalótestületének egy tagja.

    "Örömmel jelentem: megállapodásra jutottunk!" - írta a Writers Guild of America (WGA) nevében tárgyaló Billy Ray kedden egy Twitter-üzenetben.
    A hivatalosan még megerősítésre váró egyezséget Los Angelesben kötötték a hajnali órákban.
    A BBC News emlékeztetett arra, hogy a hollywoodi filmes és televíziós forgatókönyvírók szakszervezete és a hollywoodi stúdiók maratoni tárgyalássorozatot folytattak március 13-a óta.
    A tárgyalások fölött árnyékként lebegett a legutóbbi, 2007-2008-as száznapos írósztrájk, amely Kalifornia gazdaságának több mint kétmilliárd dollárjába (572 milliárd forint) került. Amennyiben nem sikerült volna megkötni a megállapodást, ismét sztrájkba fogtak volna az írók.
    A WGA fő követelései közé tartozott, hogy az írók többet kapjanak az egyes epizódokért és az ismétlések után is részesüljenek megfelelően a jogdíjakból.
    Az írócég szerint - amelynek jelenleg kilencezer teljes jogú tagja van - íróik nehéz helyzetbe kerültek, mivel a stúdiók kevesebb epizódot rendelnek és az írókat exkluzív szerződésekkel kötik le. A WGA azt is kifogásolta, hogy az írók nem részesülnek kellőképpen az online műsorszórás utáni bevételekből.
    A szakszervezet számításai szerint a televíziós író-producerek átlagos fizetése az elmúlt két évben 23 százalékkal csökkent. 
    A WGA szerint követeléseik teljesítése a nagy stúdióknak - mint a 21st Century Fox és a Time Warner -  további 156 millió dollárjába (44,5 milliárd forintjába) kerül. 
    A múlt héten a több mint hatezer céhtag 96 százaléka szavazott a sztrájkra, ha nem születne megállapodás.
    A Filmes és Televíziós Producerek Szövetsége (AMPTP), amely a tárgyalóasztal másik oldalán foglalt helyet, a múlt héten már jelezte, hogy "elkötelezettek az ágazat folyamatos munkáját biztosító a megállapodás elérése mellett".