Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kinevezték a szuverén máltai lovagrend új vezetőjét

2017-04-30 08:29:00

Az olasz Fra Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto lett a Szuverén Máltai Lovagrend nagymesteri helytartója - közölte a rend, amelynek korábbi vezetője január 28-án mondott le a közte és a katolikus egyházfő közötti ellentétek miatt.

    A 73 éves, római születésű Fra Giacomo Della Torre 1985 óta a Szuverén Máltai Lovagrend tagja, 2008-tól a rend római perjele volt. Esküjét vasárnap teszi le a római Aventinus-domb egyik templomában. Az eskütételen többek között jelen lesz Angelo Becciu érsek, a pápa delegátusa a rendben.
    A rend alapokmánya értelmében a helytartó mandátuma egy évre szól, és ugyanolyan hatáskörrel bír mintha nagymester lenne.  
    Első számú feladata a rend alapokmányának és szabályzatának reformja lesz. A Szuverén Máltai Lovagrend közleménye hangsúlyozza, hogy a reform a "felmerült kormányzási és ellenőrzési hiányosságokat" kívánja egyensúlyozni.
    Fra Giacomo Della Torre kinevezése pár nappal előzi meg a Szuverén Máltai Lovagrend 59. nemzetközi zarándoklatát Lourdesba, amelyen május 5. és 9. között a rend több mint 7 ezer tagja és önkéntese vesz részt 1500 beteggel. A lourdesi zarándoklat jelentős eseménye a lovagrend tevékenységének.
    A korábbi nagymester Matthew Festing január 28-án nyújtotta be lemondását, miután Ferenc pápa erre kérte fel. A nagymester távozását a lovagrend tanácsa is jóvá hagyta.
    Az olasz sajtó értesülései szerint a távozás háttérében a nagymester és az egyházfő közötti ellentétek álltak, amelyek azután éleződtek ki, hogy Matthew Festing tavaly decemberben eltávolította a lovagrend egyik legmagasabb rangú tagját, a nagykancellár Albrecht Freiherr von Boeselager német bárót. A döntést állítólag az motiválta, hogy a báró a lovagrend afrikai és ázsiai humanitárius-egészségügyi missziói során nem akadályozta meg, hogy háborús övezetekben óvszert osszanak.
    A katolikus egyház tanítása tiltja a mesterséges fogamzásgátlás minden formáját. Valójában az óvszereket a renddel együttműködő nem kormányzati szervezetek önkéntesei osztogatták. Boeselager mindig azzal védekezett, hogy nem volt tudomása a kezdeményezésről, és amikor értesült róla, azonnal leállította az óvszerosztást. A lovagrend nagymestere tagadta, hogy ezért távolíttatta volna el Albrecht Freiherr von Boeselagert, de a nagykancellár félreállítása megosztotta a lovagrendet. A Vatican Insider olasz hírportál szerint a nagykancellár félreállítását Raymond Leo Burke bíboros, a lovagrend prelátusa kívánta. Ferenc pápa levélben kérte Burke bíborost a renden belüli ellentétek rendezésére, ezt a levelet azonban a bíboros nem osztotta meg a rendet vezető tanáccsal.
    Albrecht Freiherr von Boeselager a pápához fordult, aki öttagú bizottságot állított fel az ügy kivizsgálására. Matthew Festing azonban elutasította az együttműködést, jogtalannak minősítve az egyházfő kezdeményezte bizottságot, amely szerinte beavatkozott a szuverén rend belső ügyeibe.
    Burke bíboros még tavaly novemberben felhívást intézett Ferenc pápához az egyházfőnek a családról rendezett szinódust követő dokumentumának korrigálását sürgetve, úgy nyilatkozva, hogy sohasem látta ennyire kétségekkel telinek és megosztottnak az egyházat, mint a jelenlegi pápával.
    A római székhelyű Szuverén Máltai Lovagrend - teljes nevén a Jeruzsálemi, Rodoszi és Máltai Szuverén Ispotályos Szent János Lovagrend - az egyik legrégebbi, a 11. század elejétől működő keresztény intézmény Európában, több mint 13 ezer taggal és több mint 100 ezer önkéntessel. A máltai rend független és szuverén testület, saját jogrenddel, útleveleket állít ki, bélyegeket ad ki, és pénzverési joga van. Matthew Festing a rend 79. nagymestere volt, 2008 óta vezette a rendet.