Emma napja van. | 2024.04.19

EPP: a magyar kormány eleget kíván tenni az EB által támasztott feltételeknek

2017-04-29 17:39:00

Orbán Viktor miniszterelnök leszögezte, hogy kormánya teljes mértékben eleget kíván tenni az Európai Bizottság (EB) által a magyar felsőoktatási törvény módosítása kapcsán támasztott feltételeknek - jelentette ki szombaton Brüsszelben Siegfried Muresan, a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt (EPP) szóvivője.

    Ez azt jelenti, hogy a magyar kormánynak egy hónapon belül elő kell állnia egy tervezettel, hogy miként kívánja összhangba hozni a vitatott törvényt a brüsszeli testület elvárásaival - közölte Muresan a konzervatív erőket összefogó pártcsaládhoz tartozó állam-, illetve kormányfők találkozója után.
    Hozzátette, a pártvezetés fontosnak tartja, hogy a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) "bármiféle korlátozás nélkül" tovább folytathassa a tevékenységét.
    Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője arról számolt be, hogy a tapasztalat azt mutatja, Orbán "mindig kész volt tárgyalni, és a végén mindig eleget tett az uniós szabályoknak".
    A német képviselő rámutatott, a magyar kormányt demokratikusan választották meg, Orbán Viktornak Magyarország miniszterelnökeként joga van ahhoz, hogy bemutassa az álláspontját, a végén azonban meg kell felelnie az Európai Bizottság követelményeinek.
    Elmondta, a magyar kormányfőt arra kérte az EPP vezetése, hogy tartsa tiszteletben a pártcsalád egyik fő alapelvét, a tudomány szabadságát, illetve kiemelte, hogy az egyetemek bezárása elfogadhatatlan.
    Az Európai Néppárt az MTI-hez is eljuttatott közleményében azt írta, hogy a reggeli egyeztetésen a felsőoktatási törvény mellett, a civil szervezetekre vonatkozó szabályok tervezett szigorítása és a magyar kormány Állítsuk meg Brüsszelt! kampánya is szóba került.
    Joseph Daul, a néppárt elnöke közölte: az Orbánnal folytatott "nyílt és őszinte" vita során az EPP elnöksége arra kérte a Fideszt és a magyar hatóságokat, hogy "tegyenek meg minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy megfeleljenek az Európai Bizottság által támasztott követelményeknek", és a magyar kormányfő "afelől biztosította őket, hogy Magyarország eszerint fog eljárni".
    "A néppárt elnöksége világos üzenetet küldött Orbán miniszterelnöknek és a Fidesznek, miszerint nem fogják elfogadni az alapvető szabadságjogok korlátozását vagy a jogállamiság elveinek figyelmen kívül hagyását. Ez az akadémiai szabadságot és az egyetemek autonómiáját is magában foglalja. Az EPP azt akarja, hogy a CEU nyitva maradjon, függesszék fel a határidőket és kezdődjön párbeszéd az Egyesült Államokkal" - olvasható a kommünikében.
    Mint írták, a néppárt világossá tette azt is, hogy elfogadhatatlan a magyar kormány Állítsuk meg Brüsszelt! kampányának "durva EU-ellenes retorikája". "Olyan szintet értek el a Fidesz folyamatos Európa-ellenes támadásai, ami megengedhetetlen" - hangsúlyozták, hozzátéve, hogy a kormány nemzeti konzultációja "rendkívül félrevezető".
    "A brüsszeli döntéseket közösen hozzák az európai kormányok, köztük a magyar kormány, valamint az Európai Parlament, amelyben a magyar emberek képviselői is jelen vannak" - mutattak rá.
    Emellett kiemelték, a pártcsalád úgy véli, hogy "a civil szervezetek szerves részét képezik bármelyik egészséges demokráciának".
    Az Európai Bizottság szerdán kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a felsőoktatási törvény vitatott módosítása miatt, amely sokak szerint bezárással fenyegeti a budapesti Közép-európai Egyetemet (CEU).

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó