Gedeon napja van. | 2024.03.28

Tusk: a kereskedelmi kérdések előtt a kilépés feltételeiről kell megegyezni a britekkel

2017-04-28 13:27:36

 Akkor kezdődhetnek meg a tárgyalások az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kereskedelmi egyezményéről, ha a megfelelő ütemben haladnak az egyeztetések a brit kilépéssel kapcsolatos megállapodás főbb kérdéseiről, például az állampolgárok jogairól - erősítette meg Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a bennmaradó tagállamok vezetőinek küldött pénteki levelében.

    Ez a "szakaszos megközelítés" a siker kulcsa, ami nem csupán a taktika része, hanem az idő szűkössége miatt az egyetlen lehetséges út - emelte ki az uniós állam- és kormányfőket tömörítő testület vezetője a meghívólevelében, egy nappal a "huszonhetek" brüsszeli csúcstalálkozója előtt.
    "Másként megfogalmazva: rendeznünk kell a múltat, mielőtt a jövőről tárgyalnánk" - fogalmazott Tusk, rámutatva, hogy "a legszilárdabb biztosítékokat kell nyújtani az állampolgárok számára", "hatékony, kikényszeríthető, megkülönböztetéstől mentes és átfogó garanciákra" van szükség.
    Tusk az állampolgári jogok mellett a legfontosabb kérdések között említette az EU-val szemben fennálló brit pénzügyi kötelezettségeket, illetve az Észak-Írország és az Ír Köztársaság közötti határ ügyét.
    Mint írta, fontos, hogy csak akkor kezdődhessenek meg az előzetes tárgyalások a jövőbeni kapcsolatokról, amennyiben már számottevő előrehaladást értek el ebben a három kérdésben. Tusk hangsúlyozta, azt szeretné, ha a bennmaradó tagállamok felsorakoznának ezen alapelv mögött, és kitartanának mellette a későbbiek során is. A brit kormány szakértők szerint ezzel szemben a "párhuzamos megközelítésben" érdekelt, azaz egyszerre szeretne tárgyalni a kiválás és a jövőbeni megállapodás kérdéséről.
    A huszonhetek várhatóan szombaton el fogják fogadni a Brexit-tárgyalásokra vonatkozó iránymutatásaikat. Az Európai Bizottság ezt követően tesz majd javaslatot az egyeztetések megindítására, amelyet még a tagországok kormányait tömörítő tanácsnak is jóvá kell hagynia.