Márk napja van. | 2024.04.25

Átadták a Millenniumi díjakat

2017-04-26 18:02:00

 

A szellemi tulajdon világnapján átadták a szellemi tulajdon védelmében fontos szerepet játszó intézmények elismerésére szolgáló Millenniumi Díjakat négy intézménynek szerdán Budapesten.

 

    A díj kitüntetettje lett 2017-ben a Cellux Csoport - Design Stúdió, Elméleti labor, Közösségi Műhely, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont -, a Wigner Adatközpont, a Gabonakutató Nonprofit Kft. és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat.
    A díjakat Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára, és Luszcz Viktor, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke adta át.
    Hornung Ágnes köszöntőjében kiemelte: a szellemi tulajdon védelmének és az ehhez kapcsolódó dokumentációs feladatok ellátásának kitüntetett szerepe van az újítások, az innovatív eredmények és a találmányok hasznosításában, a különleges nemzeti értéket jelentő teljesítményekben és termékekben meglévő adottságok kiaknázásában. Magyarország számára kulcsfontosságú, hogy miként tudja az innovációt, az innovatív eljárások elterjedését ösztönözni, vagyis hogyan tud a legmegfelelőbb módon élni azokkal a kutatás-fejlesztési adottságokkal, amelyekkel rendelkezik, és miként lehet ezeket is magasabb szintre emelni.
    Szavai szerint a szellemi tulajdon világnapja a legmegfelelőbb alkalom az alkotóerőnek a középpontba állítására, amely a szellemi termékeket létrehozza és azoknak a munkájának elismerésére, akik védelmükről gondoskodnak. Külön köszöntötte a díjazottakat, akik kiemelkedő munkájukért vehették át az elismerést.
    Hangsúlyozta: a szellemi tulajdon védelme több oldalról is támogatja a gazdasági növekedést. Magyarországnak olyan szabadalmi politikát kell követnie, amely segíti a magyar szellemi tulajdon hasznosulását. Mindebből jól látszik, hogy az előttünk álló munkában kitüntetett szerepe lesz a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának, minden itt dolgozó munkatársnak is - tette hozzá.
    Luszcz Viktor, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke elmondta: az ENSZ genfi székhelyű Szellemi Tulajdon Világszervezete 2000. évi közgyűlésén döntött arról, hogy április 26-át a világ társadalmi fejlődéséhez és haladásához meghatározó módon hozzájáruló műszaki alkotók és művészek munkásságának és eredményei védelmének szentelt világnappá nyilvánítja, amely tisztelgés az emberi tudás és képzelőerő, a kreativitás előtt. A szellemi tulajdon védelme, népszerűsítése mindenkinek közös ügye - tette hozzá. Innováció nélkül nincs fenntartható gazdasági növekedés, az innováció egyetlen forrása pedig az emberi alkotó elme, aminek kiaknázása az egyik legfáradságosabb munka. Az oktatásba és nevelésbe úgy kell hatalmas összegeket fektetni, hogy annak megtérülése jobb esetben is csak évtizedes horizonton jelenhet meg - mondta. Jól működő szellemi tulajdonvédelmi rendszerre van szükség az új megoldások és eszközök, szolgáltatások létrejöttéhez, elterjedéséhez. Az iparjogvédelem és a szerzői jog teszi lehetővé, hogy az innováció ténylegesen meg tudjon valósulni, a feltalálók befektetőket vonzzanak, anyagi, erkölcsi elismerést teremtve jutalmazza, és új ötletek kidolgozására sarkallja őket - mondta.
    A Millenniumi Díjat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala - alapításkori nevén a Magyar Szabadalmi Hivatal - elnöke alapította a magyar millennium évében.