Gedeon napja van. | 2024.03.28

Felavatták a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat új központját Beregszászon

2017-04-26 14:48:00

 A magyar kormány tízmillió forintnyi támogatásával épült, fogyatékkal élő gyermekeket és felnőtteket ellátó, Csilla von Boeselagerről elnevezett Máltai Szociális Központot avatott fel Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Beregszászon.

    A speciális oktatási és szociális feladatokat teljesítő központ ünnepélyes átadásán mondott beszédében Soltész Miklós hangsúlyozta: az elmúlt években magyar karitatív szervezetek, a világ különböző országaiban élő magyar emberek, egymással összefogva, hatalmas munkát végeztek Ukrajnában és azon belül Kárpátalján. Erre a munkára, amely magában foglalta a többi között élelmiszerek osztását, ingyenkonyhák működtetését, gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök rászorulókhoz történő eljuttatását, igen nagy szükség volt Ukrajnában - tette hozzá. A magyar összefogással folytatott támogatási tevékenység nem csak a kárpátaljai magyarokon, hanem ukránokon, ruszinokon is segített - emlékeztetett.
    Az államtitkár kiemelte: az elmondottak tükrében is hatalmas előrelépés, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat megépítette a Csilla von Boeselager Máltai Szociális Központot Beregszászon, mert ezzel a segítségnyújtásnak, a támogatásnak egy újabb formáját valósítja meg azáltal, hogy a Pető Intézettel - amelyet ezért különös köszönet illet - közreműködve a fogyatékkal élő gyermekek korai fejlesztését vállalja fel Kárpátalján. Ez egyben a magyarság szülőföldön történő megmaradását, a magyar nyelv megőrzését is szolgálja, hiszen a szülőknek gyermekük gyógyítása érdekében nem kell idegen nyelvi környezetbe vagy akár Magyarországra költözniük - mutatott rá. Azonban a konduktív pedagógiai segítséget vagy a központ által nyújtott egyéb szociális szolgáltatásokat, gyógyászati segédeszközöket nem csak magyarok, hanem a többségi nemzet tagjai is igénybe vehetik - mondta.
    Kifejtette: abban, hogy az elmúlt években a magyar kormány szorosabbra fűzte a kapcsolatait Ukrajnával, igen nagy szerepe volt a Kárpátalján működő civil szervezeteknek, de mindenekelőtt az egyházi civil szervezeteknek, amelyeket ezért köszönet illet. Magyarországnak, mivel a történelem közel száz esztendeje ezt rótta ki rá, kötelessége a határon túli magyarok támogatása. Ukrajnának nem csak kötelessége és felelőssége a területén élő magyarokkal való békés együttélés, hanem elemi érdeke is, hiszen a magyarok sok mindenben, így politikai téren is segítették az ukrán nemzetet az elmúlt évek nagyon nehéz időszakában - mutatott rá. Megjegyezte: a Csilla von Boeselager Máltai Szociális Központ átadása újabb kapocs, amely összeköti a kárpátaljai magyarság és a többségi nemzet életét.
    Soltész Miklós köszönetet mondott azoknak a civil szervezeteknek, magánszemélyeknek, akik részt vettek a máltai szociális központ megépítésében vagy adományaikkal támogatták létrejöttét.
    Az avatóünnepség után Makuk János, a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat elnöke és Zsebe Andrea, a Pető Sándor Főiskola rektora együttműködési szerződést írt alá.
    Makuk János az MTI-érdeklődésére elmondta, a Csilla von Boeselager Máltai Szociális Központ épületét három éve vásárolta meg a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat közadakozásból. A központ fő célja az erre rászoruló gyermekek konduktív pedagógiával történő nevelése, de hagyományos értelemben vett szociális feladatokat is ellát majd, így száz fő napi ellátását lehetővé tévő ingyenkonyhát működtet, gyógyászati segédeszközöket kölcsönöz betegeknek - mondta. Mint kifejtette, jelenleg ezer ilyen eszközük van szerte Kárpátalján, s a központban kialakítottak egy műhelyt, amelyben ezeket szükség esetén meg tudják javítani vagy fel tudják újítani. Elmondása szerint már most harminc gyermekkel foglalkoznak a Pető Intézet konduktorai, de az igény igen nagy Kárpátalján a Pető-módszerre.
    A Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat tevékenységéről szólva Makuk János elmondta, hogy annak 28 munkatársa van, és szükség esetén több mint száz önkéntest tudnak mozgósítani, köztük tolmácsokat az ukrán gyermekek mellé a foglalkozásokra. Jelezte, a szolgálat 700 rászoruló családot tart nyilván és támogat rendszeresen.