Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kutatás: sokan csak rossz szokásként tekintenek a szerencsejáték-függőségre

2017-04-26 11:38:18

A magyarok fele még mindig csak rossz szokásként tekint a szerencsejáték-függőségre, miközben ez az egyik legsúlyosabb szenvedélybetegség - derült ki a Szerencsejáték Zrt. és az Ökumenikus Segélyszervezet közös internetes kutatásából, amelynek eredményeit szerdán ismertették Budapesten.

    Tordy Zsuzsanna, a Szerencsejáték Zrt. sajtófőnöke elmondta: háromévente végeznek kutatást a hazai szerencsejáték-függőség helyzetéről, márciusban ezer fő bevonásával készítették el online kutatásukat. Eszerint a felnőtt magyar lakosság 1,36 százaléka - 110-120 ezer ember - szerencsejáték-függő, ez megfelel az európai átlagnak. Ugyanakkor további 17 százalék veszélyeztetett, és a 15-18 éves korosztályt is érinti a probléma.
    A válaszadók 52 százaléka szerint a szerencsejáték-függőség közepesen súlyos probléma, de a lakosság egynegyede szerint nem vagy csak kevésbé súlyos probléma. A magyarok mintegy fele csupán rossz szokásként tekint a szerencsejáték-függőségre. 
    A válaszadók 87 százaléka igényelné szakértő segítségét, ha saját hozzátartozója válna függővé, ugyanakkor ötből négyen nem tudtak olyan személyt vagy szervezetet megnevezni, ahová segítségért tudnának fordulni - tette hozzá. 
    Mint mondta, a Szerencsejáték Zrt. - mint felelős játékszervező - eddig is többféle intézkedést tett a függőség kezelésével kapcsolatban. Példaként említette az internetes játékoknál az önkizáró funkciót, az új játékok bevezetésénél végzett kockázatelemzést, és a Maradjon játék-weboldalt. Hozzátette: a kutatás azonban rávilágított arra, hogy az emberek igénylik a személyes segítséget, ezért a segélyszervezet és a Szerencsejáték Zrt. úgy döntött, információs pontokat hoznak létre az országban. 
    Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója elmondta: 2012 óta működnek együtt a Szerencsejáték Zrt.-vel az iskolásoknak szervezett "Játék határokkal" elnevezésű programban. 
    Mint mondta, a vállalattal egyre szélesedő, erősödő kapcsolatot tartanak fenn, ennek eredményeként jelennek meg hét városban - Budapest, Miskolc, Debrecen, Szolnok, Orosháza, Sopron, Kaposvár - az új, információs szolgáltatással, ahol a szerencsejáték-függők tájékozódhatnak a probléma kezelésében kompetens intézményekről, szervezetekről, ellátóhelyekről. Úgy fogalmazott, ez is az esélyteremtést, a segélyszervezet egyik fontos elvét valósítja meg. 
    Figeczki Tamás, az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa elmondta: intézményrendszerükre alapozva hozták létre az információs pontokat, ahol az érintettek és szakemberek közötti közvetítést végzik. Az információs pontokhoz névtelenül lehet fordulni, az elérhetőségeket a www.segelyszervezet.hu/jatek-hatarokkal oldalon tették közzé 
    Szólt a "Játék határokkal" program eredményeiről is, amelynek szakmai vezetője. Az iskolásoknak indított programban a prevencióra, az integrációra, az érzékenyítésre helyezték a hangsúlyt. Eddig hat település - Debrecen, Miskolc, Orosháza, Szolnok, Martfű és Olaszliszka - 14 oktatási intézményének 36 osztálya, illetve 1100 tanulója kapcsolódott be a programba, és összesen 500 osztályfőnöki órát illetve klubfoglalkozást tartottak. Jelezte: a programot tovább folytatják.