Gedeon napja van. | 2024.03.28

Oktatási államtitkárság: további 15 milliárdos forrás kutatási célokra

2017-04-24 15:46:18

További kutatási forrás jelenhet meg a költségvetésben 15 milliárd forintos keretösszeggel, külön tételként - közölte az oktatási államtitkárság hétfőn az MTI-vel. A pluszforrást a Felsőoktatási Kerekasztal tagjai üdvözölték.

    Az államtitkárság közleményében a Felsőoktatási Kerekasztal hétvégi üléséről tájékoztatva kiemelte: a megbeszélésen a tagok részletes információkat kaptak a folyamatban lévő felsőoktatási ügyekről és stratégiai projektekről, így többek között a 2018-as költségvetési tervezésről és az ágazat számára várhatóan megjelenő növekményről.
    A résztvevők üdvözölték azt a bejelentést, miszerint további kutatási forrás jelenhet meg a költségvetésben, mintegy 15 milliárd forintos külön tételként. A konstrukció célja a felsőoktatási intézményekben folyó kutatások finanszírozása, s szakít azzal a korszerűtlen intézményi magatartással, amely szerint csak azokat a kutatásokat kezdték meg, amelyekhez uniós pályázati lehetőséget találtak. 
    Palkovics László oktatási államtitkár - a közlés szerint - elmondta: itt az ideje annak, hogy az egyes intézmények és kutatócsoportok markánsabban pozícionálják magukat a szabadabban felhasználható kutatási forrás-kiegészítéssel.
    Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke azt az ideális állapotot vetítette előre, amikor a felsőoktatási költségvetés 10 százaléka kizárólag kutatásra fordítják. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, az MRK alelnöke emlékeztetett a 2000-es évek elejére, amikor a polgári kormány által biztosított, kutatásra szánt megemelt forrásoknak már a hírére megmozdultak, hazaindultak a külföldön kutató-oktató szakemberek.
    Földesi Péter, a győri Széchenyi István Egyetem rektora annak fontosságát hangsúlyozta, hogy ezzel a támogatással az egyetemek - különösen a műszaki területen - képesek lesznek felvenni a versenyt az ipar elszívó hatásával szemben.
    Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke kérte, hogy a kollégiumfejlesztések, valamint a tervezett ösztöndíj-reform tárgyalásain továbbra is elsődleges partnerként jelenhessenek meg, hangsúlyozva azt, hogy ezen fejlesztések létkérdések a hallgatók szempontjából - olvasható a közleményben.