Auguszta napja van. | 2024.03.29

Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung

2017-04-23 16:47:00

Németországban a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című konzervatív lap foglalkozott Magyarországgal.

    A vasárnapi lap A hatalom monopolistái címmel közölte Thomas König, a mannheimi egyetem politológus professzorának elemzését, amelyben a szerző kiemelte, hogy "Erdogan, Orbán és társai protekcionista autokráciává változtatnak nyitott demokráciákat", és "korlátozzák a szabadságokat és megakadályozzák a versenyt".
    A többi között kifejtette, hogy Magyarországon, Törökországban és Lengyelországban megfigyelhető egy "alapmintázat", amely a sajtó szabadságának és a bíróságok jogkörének korlátozásából, az oktatási intézmények homogenitásának megteremtéséből és az ellenzék "kikapcsolását" célzó különleges törvénykezésből, valamint alkotmánymódosítás révén "a demokratikus hatalommegosztás felszámolásából" áll.
    A felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatban kiemelte, hogy a Central European University (CEU) "régóta szálka volt Orbán Viktor magyar kormányfő szemében". Hozzátette: a törvénymódosítás után néhány nappal az Európai Bizottság tájékoztatást adott a magyar kormánynak arról, hogy miként tudja az Európai Unió által javítani a tudományos kutatások támogatását. Mint írta, a magyar kormány nyilvánvalóan nem kívánja megszüntetni a tudományos kutatást, célja "a változatosság korlátozása" és a tudományos kutatás "összpontosítása olyan területekre, mint a mezőgazdaság, a mérnöki tudományok és az orvostudomány". König szerint ahelyett, hogy az Európai Bizottság tájékoztatást ad arról, hogy miként lehet jobban megvalósítani ezt a szándékot, "ígéretesebb lenne Magyarország kizárása az Európai Unió kutatási támogatásából". Ez a lépés nem általában a magyar lakosságot érintené, hanem a magyar kormány kutatáspolitikáját, amely "korlátozza a tudásért folytatott plurális versenyt, és ezzel megsérti a jogállamiság elvét, amelyre az EU és belső piaca felépül".