Auguszta napja van. | 2024.03.29

Több mint száz Romániában regisztrált menedékkérő próbált átjutni Magyarországra

2017-04-22 15:25:00

 Egy Magyarországra tartó román rendszámú teherautó rakterében 111, Romániában már regisztrált menedékkérő próbált illegálisan átjutni a román-magyar határon - közölte szombaton a román határrendészet.

    A rakomány nélküli teherautó, amelyet egy 40 éves román állampolgár vezetett, pénteken 23 óra körül jelentkezett határátlépésre a Nagylak-Csanádpalota autópálya-határátkelő romániai oldalán. A román határrendőrök a gyanús jármű átvizsgálásakor annak rakterében 45 férfit, 24 nőt és 42 gyereket találtak. Személyazonosságuk ellenőrzése nyomán kiderült, hogy 76 iraki, 15 szíriai, 9 iráni, 8 afganisztáni, 2 indiai és egy pakisztáni állampolgárról van szó: korábban valamennyien menedéket kértek a román hatóságoktól.
    Kihallgatása során a gépkocsivezető azt állította, fogalma sincs arról, hogy kerültek a migránsok a járműre, de útja során több kamionparkolóban is megállt.
    A határrendőrök tiltott határátlépési kísérlet gyanújával indítottak bűnvádi eljárást ellenük, a teherautó sofőrje ellen pedig bűnsegédlet gyanújával indult vizsgálat.
    Az utóbbi hónapokban a román-magyar határon többször fogtak el olyan migránsokat, akik Romániától már menedéket kértek, de nem várták meg kérelmük elbírálását, hanem illegálisan próbálták folytatni útjukat Nyugat-Európa felé.
    A román bevándorlási hivatal az MTI érdeklődésére még csütörtökön azt közölte, nem vonja maga után automatikusan a menedékkérelem elutasítását, ha egy Romániában már nyilvántartásba vett menedékkérő megpróbálja illegálisan átlépni a román-magyar határt, hogy bejusson a schengeni övezetbe.