Andrea napja van. | 2024.04.18

Völner: a Soros által támogatott szervezetek sérelmezik a támogatás feltüntetését

2017-04-20 16:55:29

Az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkárának közlése szerint főleg a Soros György által támogatott szervezetek érzik úgy, hogy megbélyegzi őket, ha fel kell tüntetniük a külföldről kapott támogatást.

    Völner Pál a kormány által létrehozott Emberi Jogi Munkacsoport keretében működő Egyéb Polgári és Politikai Jogokért Felelős Tematikus Munkacsoport ülése után beszélt erről csütörtökön Budapesten újságíróknak. Elmondta: nem tudtak dűlőre jutni a kormánnyal kritikus szervezetekkel a megbeszélésen, amelyen civil szféra képviselőivel egyeztettek a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló előterjesztésről. 
    Kifejtette, további vita tárgyát képezheti, hogy mely szervezetekre vonatkozzon a törvény, de a javaslat célja kimondottan az, hogy láthatóvá tegyék a hátterét azoknak a nem karitatív vagy egészségügyi, hanem kifejezetten politikai tevékenységet folytató szervezeteknek, amelyeket külföldről támogatnak, és "bizonyos kérdésekben nem a belföldön kialakult konszenzust, a többségi vagy kormányálláspontot képviselik".
    Völner Pál szerint ezeknek a szervezeteknek elsősorban a migránskérdésben tér el a véleménye a kormányétól, és nagyon fontos, hogy a magyar állampolgárok tudják, hogy "ezek külföldről finanszírozott szervezetek, vagy olyan honpolgárok, akik belső indíttatásból cselekszenek".  
    Arról, hogy a törvény más, politikai tevékenységet nem folytató, külföldről támogatott szervezetek megítélését is hátrányosan érintheti, azt mondta: egy szervezet megítélését a tevékenysége határozza meg, és nem az, hogy kik támogatják. 
    Hozzátette: a közvélemény el tudja dönteni, hogy a Soros György által finanszírozott, politikai véleményt nyilvánító szervezetekről van-e szó, amelyeknek mind "egy tőről fakad a véleményük", vagy olyanokról, amelyek mindenki által elfogadott, karitatív vagy egészségügyi tevékenységet folytatnak.