Auguszta napja van. | 2024.03.29

Varga Mihály: ötven hónapja tart a reálbérek emelkedése

2017-04-20 12:29:00

Már ötven hónapja tart a reálkeresetek emelkedése Magyarországon - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reagálva sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

    A KSH csütörtökön tette közzé, hogy februárban a bruttó és a nettó átlagkereset 10,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a januári 10 százalékos emelkedés után. A 2,9 százalékos februári inflációval számolva a reálkeresetek 7,6 százalékkal emelkedtek a januári 7,5 százalékot követően. A közfoglalkoztatottak nélkül számolva 10,5 százalékos volt a keresetek éves növekedése februárban. A vállalkozásoknál 9,3, a költségvetési szervezeteknél 13,8 százalékkal nőttek a bérek.
    Varga Mihály hozzátette: a bérnövekedés az alacsony infláció és a novemberi hatéves bérmegállapodás eredménye, amellyel idén a minimálbér 15 százalékkal, garantált bérminimum 25 százalékkal nőtt. 
    Eközben a versenyszektorban dolgozók száma továbbra is kiemelkedő mértékben bővült, 2016 februárjához képest 118 ezer fővel nőtt, ami  történelmi csúcsnak számít 1999, a legalább 5 fős körre vonatkozó intézményi létszámfelmérés indítása óta - tette hozzá a tárcavezető. Reményeik szerint a foglalkoztatás a következő hónapokban tovább javulhat. A foglalkoztatás növekedésében a gazdasági konjunktúra mellett lényeges szerepe van a kormány intézkedéseinek, mindenekelőtt a Munkahelyvédelmi Akció kedvezményeinek és a folyamatos adócsökkentéseknek. Várakozásaik szerint a bérek emelkedésének ez a dinamikája továbbra is fennmarad, ami tovább segíti Magyarország erősödését - hangsúlyozta.