Emma napja van. | 2024.04.19

Lízingszövetség: jelentősen bővült tavaly az európai lízingpiac

2017-04-19 20:01:00

Jelentősen bővült tavaly az európai lízingpiac, mintegy 11 százalékkal több, 312 milliárd euró értékben finanszíroztak eszközöket a lízingcégek - közölte a Magyar Lízingszövetség szerdán az európai lízingszövetség, a Leaseurope friss adataira hivatkozva.

    A Leaseurope ismertetése szerint a tagvállalatai által finanszírozott érték több mint 95 százalékát a jármű- és eszközfinanszírozási szegmens adta, az ingatlanlízing részesedése 5 százalék alatt maradt. A járműfinanszírozásban az új kihelyezések 13 százalékkal, az eszközfinanszírozásban pedig 8,5 százalékkal nőttek az európai piacon.  
    Az európai lízingszövetség felmérése megállapította, hogy a cégek többsége fejlődni tudott tavaly. Az év végére ugyanis rekordalacsonyra süllyedtek a kockázati költségek, ami szintén hozzájárult ahhoz, hogy az eszközarányos jövedelmezőség stabil maradt, míg a bevételarányos jövedelmezőség valamelyest nőtt.
    Az idén az európai lízingcégek kedvező gazdasági környezetre számítanak, hiszen az Európai Bizottság előrejelzése szerint a fokozódó beruházási kedv miatt bővülni fog az európai piac. Az eszközberuházásoknál a tavalyi 3,3 százalék után az idén 3,4 százalékos növekedés várható az eurózónában. Ugyancsak segíti a bővülést a tartósan alacsony kamatszint, amely olcsó finanszírozási környezetet biztosít, ámbár ez kedvezőtlenül hathat a jövedelmezőségre. 
    Az európai lízingpiac növekedésével párhuzamosan a Magyar Lízingszövetséggel együttműködő vállalatok is jól szerepeltek tavaly, 9 százalékkal nőtt az általuk finanszírozott érték.
    Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára szerint a magyar piacon is bővülésre lehet számítani, mivel a magyar gazdaság 2017-ben a tavalyinál nagyobb ütemben bővülhet és a beruházások is nőhetnek. A főtitkár ugyanakkor a közleményben felhívta a figyelmet, hogy a nemzetközi lízingpiacnak és a lízingvállalatoknak komoly kihívást jelent a technológiai forradalom. 
    Emellett a lakossági és a vállalati szegmensben egyaránt jelentős átalakulás várható, mégpedig a termékek, szolgáltatások és eszközök tulajdonlásában. Az ügyfelek egy-egy gép vagy jármű esetében egyre kevésbé élnének tulajdonszerzés jogával, hanem inkább használni szeretnék azokat - mutatott rá a főtitkár.