Gedeon napja van. | 2024.03.28

Többfelé hófúvásra is figyelmeztetnek

2017-04-19 13:13:54

A sok csapadék és a viharos szél miatt több megyében hófúvásra is figyelmeztetnek szerdán.

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára a széllökések miatt Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki. Több járásra a másodfokú riasztásokat is. Ahol ezek a riasztások vannak érvényben, ott akár óránkénti 90 kilométeresnél erősebb széllökések is lehetnek. További hét megyében szintén az erős szél miatt elsőfokú a figyelmeztetés.
    A sok eső miatt a fővárosban, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van érvényben másodfokú figyelmeztetés. Ezeken a területeken 24 óra alatt 30 milliméternél is több eső hullhat. Szintén a sok eső miatt tizenegy további megyében elsőfokú a figyelmeztetés.
    Az országban többfelé 20-30 millimétert meghaladó csapadékra kell számítani. Az Északi- és a Dunántúli-középhegység magasabb részein 50 millimétert meghaladó csapadék is eshet. A Tiszántúlon leginkább eső, másutt eső, havas eső, hó egyaránt valószínű. A magasabban fekvő helyeken főként havazás várható. A hó jellemzően tapadó hó lesz. Síkvidéken a lehulló hó olvadni fog, vagy elolvad, éjszaka viszont a Tiszántúl kivételével átmenetileg 1-7 centiméter hó megmaradhat. A Dunántúli-, és az Északi-középhegység vonulatain akár 30-50 centiméter, a legmagasabb csúcsokon akár ezt meghaladó hóréteg is kialakulhat.
    Szintén szerdára a hófúvás miatt is figyelmeztetéseket adtak ki. Veszprém megyében ez másodfokú, Fejér, Vas és Zala megyében elsőfokú. A friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet. 
    Azt írták: az északi, északnyugati szél szerdán elsősorban a Dunántúlon, holnap az északkeleti országrészben is viharossá fokozódik. Napközben a Dunántúl nyugati részén azonban 90-100 kilométer/óra közötti lökések is előfordulhatnak. A hegyekben a viharos szél hófúvást okozhat.
    Csütörtök estétől mérséklődik a légmozgás.