Andrea napja van. | 2024.04.18

Cseh miniszterelnök: Törökország eltávolodott az Európai Uniótól

2017-04-18 15:19:00

 Törökország a népszavazás eredményével, amelyben a szavazók jóváhagyták az elnöki rendszer bevezetését, eltávolodott az Európai Uniótól, és meggyöngítette a szekuláris államot - jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök kedden Prágában.

    "A népszavazás megmutatta, hogy a török társadalom lényegesen megosztott. Megmutatkozott az is, hogy Törökország távolodik az Európai Uniótól, az európai értékektől. Attól tartok, hogy folytatódik a szekuláris állam gyengülése, amely véleményem szerint eddig jelentős mértékben biztosította a demokratikus Törökország működését. Az eredmény tehát nem egészen kedvező" - mondta Sobotka újságíróknak. 
    A török választók a vasárnapi referendumon csekély többséggel jóváhagyták a Recep Tayyip Erdogan elnök jogköreit jelentősen kiterjesztő alkotmánymódosításokat.
    A cseh miniszterelnök úgy véli, hogy a népszavazás eredménye nem lesz kihatással Csehország és Törökország kapcsolataira. "A népszavazás eredménye közvetlenül nem fogja befolyásolni Csehország és Törökország viszonyát. Hosszabb távon azonban megfigyelhető, hogy Erdogan török elnök minden lépése valóban eltávolítja Törökországot Európától" - szögezte le Bohuslav Sobotka. Hozzátette: ez természetesen Csehországot is érinti. 
    Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter a Twitteren közölt bejegyzésében úgy vélekedett, hogy Törökországra a népszavazás eredménye alapján "lényeges változások várnak", s ezeket Európának "nagy figyelemmel kell kísérnie".