Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nemzetközi portugieserszemle és borkóstoló Pécsett

2017-04-18 07:54:15

Nemzetközi szemlét és borkóstolót tartanak a portugieser népszerűsítésére április 21-én és 22-én Pécsett és a villányi borvidékhez tartozó Palkonyán.

    Az ötödik Portugieser du Monde elnevezésű megmérettetésre minden eddiginél több külföldi borminta érkezett - tájékoztatta az MTI-t kedden Győrffy Zoltán főszervező.
    A legtöbb nevezés Horvátországból jött, ezt az osztrák, szlovák és szerb minták követik, többen neveztek Németországból, Csehországból és Szlovéniából, egy-egy minta jött Olaszországból és Chiléből is.
    A legtöbb bor, a minták csaknem fele továbbra is magyar, elsősorban a villányi borvidékről, de a pécsi, tolnai, egri, bükki és hajós-bajai borvidékekről is érkezett jelentkezés - jelezte.
    Győrffy Zoltán közölte: a portugieser-világbajnokság első napján Pécsett versenyeznek a borok, másnap Palkonyán, a Mokos Pincészet színháztermében rendezik meg a díjátadót, ahol a közönség is megkóstolhatja a legjobb portugiesereket.
    A kékszőlőfajta - folytatta a főszervező - egész Közép-Európában elterjedt, de sokszor lebecsülik.
    A Portugieser du Monde célul tűzte ki, hogy azokat a termelőket fogja össze, akik hisznek a fajtában, annak jövőjében, és tesznek is érte - fogalmazott Győrffy Zoltán, hozzátéve, hogy az eseményre idén kilenc országból - Japánból, Kínából, Dél-Afrikából, Kanadából, Olaszországból, Spanyolországból, Lettországból, Ausztriából és Magyarországról - érkeznek a zsűri tagjai, rangos borszakértők, oktatók, borújságírók, nemzetközi borversenyek tapasztalt bírái.