Auguszta napja van. | 2024.03.29

Törökország csaknem fele nem ért egyet az elnöki rendszer bevezetésével

2017-04-17 08:24:00

 

Törökország csaknem fele nem ért egyet az elnöki rendszer bevezetésével, tehát Recep Tayyip Erdogan elnök nem érezhet nagy támogatást a háta mögött - fejtette ki Tarik Demirkan Törökország-szakértő az M1 aktuális csatorna esti műsorában vasárnap, a török népszavazás eredményét értékelve.

 

    A még nem hivatalos eredmények szerint az alkotmánymódosítást támogató igen szavazatok kerültek 51,34 százalékos többségbe.
     Tarik Demirkan, a Türkinfo portál főszerkesztője felhívta a figyelmet arra, hogy a jelek szerint a török nagyvárosokban csökkent az Erdogan elnököt támogatók aránya, a kurd területeken a nem szavazatok kerültek többségbe, ugyanakkor a külföldön leadott szavazatok segíthették az igen szavazatok győzelmét.
    Hangsúlyozta: az elmúlt egy-két hónapban, az állam anyagi erejét is mozgósítva, olyan kampány folyt, amelyben "egészpályás letámadással" próbálták lehengerelni az ellenzéki pártok álláspontját, ennek ellenére csak egy százalék a különbség.
    A szakértő szerint ez a kis különbség Erdogan elnök számára figyelmeztetés lesz, Tarik Demirkan úgy véli, az elnök vissza fog venni konfliktusokat gerjesztő politikájából - főleg Európával szemben -, és békülékenyebb politikát fog folytatni.