Gedeon napja van. | 2024.03.28

Moszkva, Damaszkusz és Teherán óvja Washingtont az újabb "agressziótól"

2017-04-14 16:11:00

Egy Szíria elleni újabb "agresszió" súlyos következményekkel járhat majd nemcsak a regionális, hanem a globális biztonságra nézve is - figyelmeztette Washingtont és szövetségeseit Moszkvából az orosz, a szíriai és az iráni külügyminiszter.

    Ezt Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője jelentette be, a szíriai és iráni hivatali partnerével Valid Moallemnel és Mohamed Dzsavád Zaríffal közösen megtartott sajtótájékoztatón, az orosz fővárosban megtartott pénteki háromoldalú külügyminiszteri tanácskozást követően.
     Lavrov hangsúlyozta, hogy a szíriai katonai repülőtér elleni katonai csapást a három ország agressziónak és az ENSZ Alapokmánya durva megsértésének minősíti. Az orosz tárcavezető szavai szerint a támadás célja a szíriai békefolyamat aláásása és damaszkuszi hatalomváltás elérése volt. Leszögezte, hogy ezek a kísérletek nem járnak majd sikerrel. 
    Mint mondta, Moszkva, Damaszkusz és Teherán ragaszkodik hozzá, hogy az Egyesült Államok tartsa tiszteletben Szíria szuverenitását. Szavai szerint a felek amellet, hogy növelik erőfeszítéseiket az arab ország területén található "terrorista tűzfészek likvidálásáért", szót emeltek egy széleskörű terrorellenes front létrehozása mellett. Az orosz külügyminiszter szerint Moszkva minden szükséges támogatást megad a szíriai kormánynak ahhoz, hogy helyreállítsa a békét az országban.
    Szergej Lavrov emlékeztetett rá, hogy Oroszország mellett Egyesült Államok is kezese a Szíria vegyifegyver-mentesítéséről szóló megállapodás végrehajtásának. Közölte: Moszkvát nem hivatalos formában értesítették arról, hogy amerikai haditechnikát telepítettek Szíria és Jordánia határára, azzal az céllal, hogy elvágják az Iszlám Állam szíriai és iraki csoportjai közötti kommunikációt. Kijelentette, hogy Oroszország figyelemmel kíséri az eseményeket, mert Szíria területén fegyveres erők kizárólag a terrorellenes harc érdekében vethetők be. 
    Az orosz miniszter kifogásolta, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW), biztonsági okokra hivatkozva, sosem folytat vizsgáltaot a fegyveres ellenzék ellenőrzése alatt álló területeken. Lavrov megengedhetetlennek nevezte, hogy a szervezet kizárólag távolról tájékozódik.
     Moallem a közös sajtótájékoztatóján ismételten koholmánynak nevezte azt az állítást, hogy a szíriai kormányerők vegyi fegyvert vetettek be. Szavai szerint Damaszkusz nem rendelkezik ilyen eszközökkel. Megismételte a felhívást, hogy állítsanak fel egy nemzetközi szakértői csoportot, amely elfogulatlanul vizsgálhatná meg mind a szíriai vegyifegyver-incidens helyszínét, mind pedig azt a szíriai katonai repülőteret, amelyről nyugati állítások szerint a kormányerők vegyi csapást indítottak.