Gedeon napja van. | 2024.03.28

Lavrov: Moszkva és Washington egyetért, hogy a katonai csapásokat nem szabad megismételni

2017-04-14 13:30:00

Oroszország és az Egyesült Államok között egyetértés alakult ki abban, hogy a Szíria elleni amerikai légicsapásokat nem szabad megismételni - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor külön-külön fogadta Moszkvában  szíriai hivatali partnerét, Valid Moallemet és Mohamed Dzsavád Zaríffal.

    Lavrov Moallemel csütörtök este, Zaríffal pedig péntek délelőtt találkozott. A három külügyminiszter a nap folyamán a tervek szerint háromoldalú tanácskozást is tart majd a szíriai rendezésről az orosz fővárosban.
    Az orosz diplomácia vezetője szerint arról, hogy Washington nem mér több csapást Szíriára, szerdai moszkvai találkozóján állapodott meg Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel. (Mark Toner amerikai külügyi szóvivő közleménye szerint a találkozón Tillerson csak annyit jelentette ki, hogy az Egyesült Államoknak nincsenek újabb célpontjai Szíriában, ugyanakkor nem zárta ki a további csapások lehetőségét, és azt hangsúlyozta, hogy ezek elkerülése érdekében Moszkvának nyomást kell gyakorolnia Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerére.)  
    Lavrov a Zaríffal folytatott megbeszélésén "provokatívnak" nevezte a szíriai katonai repülőtér elleni amerikai támadást és hangsúlyozta, hogy az ahhoz hivatkozásként használt szíriai vegyifegyver-incidens körüli "hisztéria" nem aknázhatja alá a szíriai rendezést célzó asztanai és genfi folyamatokat.
    A találkozón a felek hangsúlyozták a terrorizmus elleni harcban való együttműködés elmélyítésének fontosságát.  
    Az orosz külügyminisztérium pénteki közleménye szerint Lavrov előző nap megerősítette Moallemnek, hogy Oroszország továbbra is elkötelezett Szíria szuverenitás, függetlensége és területi sérthetetlensége mellett. Emellett ismételten sürgette a az Idlíb tartománybeli vegyifegyver-incidens objektív kivizsgálását.