Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fülöp Attila: a civil szféra a társadalmi jóakarat megtestesítője Magyarországon

2017-04-13 12:01:40

A civil szervezetek a társadalmi jóakarat megtestesítői Magyarországon. Ezeket a szervezeteket segítve a kormány is hatékonyabban és eredményesebben tudja támogatni a rászoruló családokat - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Családi erőforrás központ elnevezésű program bemutatóján, csütörtökön Püspökladányban.

    Fülöp Attila rámutatott: jelenleg mintegy 60 ezer civil szervezet működik, amelyek jelentős része a közösségekért dolgozik a szociális széféra, a kultúra vagy éppen a szabadidő területén. Ezek összessége ad hiteles képet arról, valójában milyen értéket képvisel és hogyan működik a civil szféra Magyarországon, ellentétben azzal a néhány, magát civilnek nevező szervezettel, amelyek tevékenysége kimerül utcai tiltakozások szervezésében - fogalmazott.
    A kormány a közösségeket szolgáló civil szférát stratégiai partnerének tekinti, amellyel együttműködve és programjaihoz pénzügyi segítséget nyújtva közvetett módon is megvalósítja egyik legfontosabb törekvését, a családok támogatását - hangsúlyozta a helyettes államtitkár, jelezve, hogy a Védőháló a családokért pályázat keretében 6,2 milliárd forintot fordít e célra a kabinet.
    Megjegyezte: a kiemelt családtámogatási formák egyike a gyermekétkeztetés, amely 74 milliárd forintból a teljes gyermeklétszám csaknem egyharmadának: 620 ezer fiatalnak biztosít ingyenes vagy kedvezményes étkezési lehetőséget.
    Bodó Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője a püspökladányi Napfényes Támogató Szociális Egyesület munkáját méltatva hangsúlyozta: a szervezet élő példája annak, hogy a szociális segítő tevékenység alázat nélkül elképzelhetetlen. Ugyanakkor e területen a sokoldalúság is követelmény, hiszen pályázatot elnyerni és abból fejlesztéseket, programokat eredményesen megvalósítani ugyancsak komoly kihívás - fűzte hozzá.
    Kiss Gábor projektmenedzser a helyi Családi erőforrás központ kialakításáról szólva közölte: azt teljes egészében a Védőháló a családokért pályázaton elnyert több mint 37 millió forintból valósítják meg. A két éven át tartó projekt keretében ebből a forrásból öt külső szakértő és két szociális gondozó bevonásával az egyesület családtámogató szolgáltatásokat nyújt majd.
    A Családi erőforrás központban tanácsadást nyújtanak, csoportos foglalkozásokat tartanak és rendezvényeket szerveznek helyi, továbbá a püspökladányi járás nevelőszülői hálózatában élő, valamint fogyatékos fiatalok és az érintett szülők, nevelőszülők számára. A kezdeményezés legfontosabb célja a résztvevők életminőségének javítása, közösségépítés, a családok társadalmi aktivitásának növelése.