Gedeon napja van. | 2024.03.28

IOM: menekültek százaival folyt a rabszolga kereskedelem Észak-Afrikában

2017-04-11 19:02:00

 Menekültek százait adták el rabszolgának a nyugat-afrikai Nigerben és az észak-afrikai Líbiában - közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) illetékese kedden Genfben.

    Othman Belbeisi az IOM líbiai képviselője arról adott tájékoztatást, hogy az embercsempészek kétszáz és ötszáz dollár közötti áron adták el a védtelen embereket, akiket hónapokon át fogvatartottak. A nőket kihasználták vagy prostitúcióra kényszerítették.
    A szervezet több személyes vallomás alapján értesült a rabszolga-kereskedelemről. Az IOM képviselői a menekülttáborban találkoztak a sértettekkel, akik vissza akarnak utazni a származási országukba. A vallomások szerint a menekülteket megkínozták és családjaiktól váltságdíjat követeltek. Akikért nem kaptak pénzt, azokat halálra éheztették. A nemzetközi szervezet egyik orvosa a kórházban egy 35 kilóra éheztetett gambiai férfit látogatott meg.
    "Líbia siralomvölgy a menekültek számára" - mondta Mohammed Abdiker az IOM bevetési vezetője. Úgy vélte, hogy a Líbiába utazó menekültek, akik később Európába akarnak jutni, egyáltalán nem tudják milyen gyötrelem vár rájuk Líbiában. Abdiker ezért rögzíti a vallomásokat, és a közösségi oldalakon valamint az országos rádióadókon keresztül ismerteti meg az emberekkel az elszenvedettttörténeteket.