Gedeon napja van. | 2024.03.28

Országszerte több mint 22 milliárd forintból épülnek kutatási kiválósági központok

2017-04-11 13:27:00

 

Az Európai Unió Horizont 2020 keretprogramjának Teaming kutatási kiválósági programján 8 milliárd forintot nyert két magyar vezetésű konzorcium, amelyek - állami források bevonásával és a részt vevő intézmények hozzájárulásával együtt - összesen több mint 20 milliárd forintból hoznak létre kutatási kiválósági központokat az országban - közölte a konzorciumokat koordináló Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) az MTI-vel kedden.

 

    Ismertették, hogy a HCEMM-Molmedex - Creating the Hungarian Centre of Excellence Hungarian Medicine projekt során létrejövő Molekuláris Medicina Kiválósági Központ a népbetegségnek számító szív- és érrdenszeri, a daganatos, valamint a gyulladásos betegségek diagnosztikájával foglalkozik majd. A központ a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a budapesti Semmelweis Egyetem összefogásával valósul meg 15,6 milliárd forintból - írták.    
    Az EPIC-Centre of Excellence in Production Informatics and Control projekt során 6,5 milliárd forintból létrejövő központ az ipar számára nélkülözhetetlen  kiber-fizikai gyártó és logisztikai rendszerek fejlesztésére törekszik - közölte az NKFI Hivatal. Hozzátették, hogy a konzorcium résztvevői - a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Fraunhofer Intézet - többek között az innovációs folyamat felgyorsítására, versenyképes gyártási ökoszisztéma kialakítására, valamint a magasan képzett kutatók utánpótlásának biztosítására törekednek.
    A projektindító rendezvényen Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke óriási sikernek nevezte, hogy a tíz győztes pályázatból kettő magyar vezetésű konzorciumokhoz kötődik - olvasható a közleményben. Hangsúlyozták, hogy a Teaming pályázati felhívására 27 országból 169 pályázat érkezett. A hivatal idézi Robert-Jan Smitst, az Európai Bizottság kutatási-fejlesztési és innovációs ügyekért felelős főigazgatóját is, aki a budapesti rendezvényen elmondta: a nyertes pályázatok európai szinten is változást hozhatnak a tudomány és innováció terén.