Auguszta napja van. | 2024.03.29

Hosszú távon veszítenek jólétükből a britek

2017-04-10 18:21:00

 

Nem jók a "szoft Brexit" esélyei, a britek makacsnak tűnnek, az EU pedig példát akar statuálni arra, hogy a kilépésből nem lehet jól kijönni. Javítaná a józan megállapodás esélyeit, ha Franciaországban és Németországban nem törnének előre a populista pártok, de a britek hosszú távon mindenképpen veszítenek jólétükből - vélik a Pioneer Investments elemzői. 

 

    "Akárhonnan nézzük, nem jók a kilátásai egy szoft Brexitnek" - véli elemzésében Andrea Brasili és Monica Defend. A Pioneer Investments vezető elemzői szerint a tárgyalások harcias megnyitása a britek részéről - ami szerint a rossz alkunál az alku hiánya is jobb - a másik oldalon is elszántsággal találkozik. Az EU tárgyaló delegációja ugyanis tisztában van azzal, hogy ha az angolok számára nem lesz negatív hozadéka a kilépésnek, az könnyen az egész Európai Unió végét jelentheti. 
    A briteket minden elemzés arra figyelmezteti, hogy a "hard Brexit" súlyos következményekkel járhat az angol gazdaságra nézve, de figyelmeztetéseket kap az EU is arról, hogy gazdasági és katonapolitikai értelemben mit kockáztat egy bemerevedő állásponttal. Éppen ezért van még esélye annak, hogy a józan ész kerekedik felül, és a "szofthoz" közelebb álló megoldás győz. "Ennek esélyét nagymértékben rontaná, ha a populista hangok erősödnének fel az EU-tagállamokban, és jelentősen javítaná, ha a közelgő francia és német választásokon a hollandhoz hasonlóan jól szerepelnének a mérsékelt erők" - állítják a Pioneer vezető elemzői. 
    Az elemzés szerint a rövid, a közép- és a hosszú távú hatások alapvetően különböznek egymástól. Rövid távon az infláció erodálja az eddigi pozitív eredményeket. A font tavaly nyár óta tapasztalt jelentős leértékelődése nagy előnyt jelent a brit gazdaságnak és főleg az exportnak, de ezt hamarosan ellensúlyozni fogja a brit vásárlóerő csökkenése. A nettó export növekedése az elemzők szerint ezt a negatív hatást részben ellentételezi, ami már most is látható. 
    A középtávú hatásokat inkább a végleges megállapodás fogja meghatározni. A legjobb példa erre talán az EU felé közvetített pénzügyi szolgáltatások kérdése. Ha a britek elveszítik erre a jogukat, azt nagyon erősen meg fogja érezni az angol gazdaság. Nemcsak arról van szó, hogy megindul a pénzügyi szolgáltatók áramlása Londonból Írországba és a kontinentális Európába, hanem arról is, hogy mindez a szolgáltatásexport kiesése miatt az egész angol külkereskedelmi mérleg látványos romlásához vezet, a külkereskedelmi mutatók romlása pedig további leértékelődési nyomás alá helyezi a fontot. 
    A hosszú távú hatások nehezen megjósolhatók, de egy-két dolog világosan látszik. Az Egyesült Királyság elveszíti azt a nem elhanyagolható előnyét, hogy eddig szofisztikált és hatékony belépési pontot jelentett az EU egységes piacára. Emellett az ország a jövőben kevesebb hasznot remélhet magas szintű intézményrendszerétől is, így összességében egy új, belterjesebb üzleti modellre kell átállnia. Az angolok a jövőben kisebb hasznot húznak majd a magasan képzett munkaerő szabad áramlásából, mint eddig, ami hosszú távon az ország potenciális GDP-jének csökkenéséhez vezet. 
    "Ha befektetői szemmel nézzük a kialakult képet, közép- és hosszú távon nem fogadnánk a brit gazdaság sikerére, a közeljövőben pedig a tárgyalások állásától függő magas volatilitást prognosztizálunk az angol részvény- és devizapiacon" - írják a Pioneer Investments nemzetközi elemzői.