Emma napja van. | 2024.04.19

OGY - Kövér: Vietnam stratégiai partnere Magyarországnak

2017-04-10 11:24:20

 

Magyarország számára a délkelet-ázsiai térségben Vietnam nagyon fontos, stratégiai partner - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke hétfőn az Országházban, miután Nguyen Thi Kim Ngannal, a vietnami nemzetgyűlés elnökével tárgyalt.

 

    A házelnök a megbeszélést követő sajtótájékoztatón kiemelte: Magyarország nagy tisztelettel és elismeréssel tekint arra a gazdasági és társadalmi fejlődésre, amelyet Vietnam a háború befejeződése óta fel tudott mutatni. 
    Kifejtette: a két ország parlamentje között együttműködési megállapodás is van, ami azért lényeges, mert ez nem minden kétoldalú kapcsolatra jellemző. 
    Kövér László kitért arra: ez az együttműködés a gyakorlatban is hasznot hozhat, kedden ugyanis törvényalkotási szemináriumot tartanak, amelyet a vietnami házelnökkel nyitnak meg, és amelynek később Vietnamban lesz a folytatása.
    Megjegyezte: a vietnami házelnök mostani budapesti látogatása megerősíti a két parlament együttműködését.
    Nguyen Thi Kim Ngan hangsúlyozta: Magyarország és Vietnam kapcsolatai kitűnőek, együttműködésük pedig rendkívül sokoldalú.
    Mint mondta, látogatása kiváló alkalom arra, hogy továbbfejlesszék Magyarország és Vietnam hagyományosan jó, baráti kapcsolatait és együttműködését. 2015-ben a magyar házelnök is ellátogatott Vietnamba - idézte fel. 
    Úgy vélte, a két parlament nagyban hozzájárul Magyarország és Vietnam kapcsolatainak ápolásához.
    Nguyen Thi Kim Ngan arról is beszámolt, hogy a közös szeminárium vietnami részének témája a mezőgazdaság, az élelmiszerbiztonság és a vízgazdálkodás lesz.