Gedeon napja van. | 2024.03.28

Hétfőn kezdődik a tavaszi Negyed7Negyed8 Fesztivál

2017-04-09 15:02:00

A zsidó pészah ünnepéhez kapcsolódik a tavaszi Negyed7Negyed8 Fesztivál, amelyet április 10. és 17. között rendeznek meg az Aurórában.

    Az idei rendezvény a múltidézés, azaz a Tovább a Múltba szlogen jegyében telik. A fesztiválon a belváros éjszakai és kulturális életének változásait vizsgálják 20-25 évre visszamenőleg, a fókuszban a zenei műfajok és más előadóművészeti ágak köré csoportosuló közösségek és szubkultúrák lesznek - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.
    Mint írják, a délutáni kerekasztal-beszélgetéseket este koncertek követik. Az Aurórában játszik a fesztivál alatt például a Zugoj, a Hagesher, az Umreti Fit és az Aznap Projekt.
    Az idei fesztivál beszélgetésein felidézik az elmúlt negyed század történéseit, valamint a zenei műfajokhoz és más független előadóművészetekhez kapcsolódó szubkultúrák eredetmítoszait. Mi történt velünk a rendszerváltás óta? Vajon véget értek a 90-es évek? Többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ a fesztiválon, amelynek napjai saját tematikát kapnak, és ehhez kapcsolódnak az esti koncertek az Auróra pincéjében.
    A hagyományokhoz híven a fesztivál április 10-én széder estével kezdődik, amelyet külföldi érdeklődők számára másnap angol nyelven is megismételnek. A történéseket Pandzarisz Dina és Lamm Dávid elő zenéje kíséri.
    A következő napi kerekasztal-beszélgetésen a független színházak indulásáról és fennmaradásáról lesz szó, Vajdai Vilmos (TÁP Színház), Regős János (Szkéné Színház), Szalai-Szabó István (Városi Színház), Szabó György (Trafó), Fodor Tamás (Studió "K") és Borgula András (Gólem Színház) részvételével.
    Április 13-án az elmúlt évek divatjait elemzik. A beszélgetés résztvevői: Bihari Balázs (hippikiller), Vályi Gábor (DJ Shuriken, Tilos Rádió), Unger András (urbanplayer), Sajó Dávid (index.hu).
    Április 14-én az Auróra kertjében egész napos piknikkel kezdődik a hétvége, növény csere-bere, bográcsozás és zsonglőr játszóház is várja az érdeklődőket. Délután ismert népzenekutatók és hagyományőrzők beszélgetnek a hazai néptánckultúráról.
    Április 15-én, szombaton délután a punk jegyében a délutáni kerekasztal-beszélgetésen a szubkultúra hazai vonatkozásairól lesz szó. Este pedig négy, ritkán koncertező magyar punkzenekar lép fel.
    A vasárnapi, szövegtanulással egybekötött beszélgetésen a pészah szokásairól lesz szó, este pedig fellép a Zugoj, amely a Zuboly zenekar Polnauer Flóra és Ágoston Béla által továbbgondolt változata. A széder alkalmából klezmerrel is megfűszerezik a repertoárt.
    Az utolsó napon az Enter The Void nemzetközi csapatával, Riga, Berlin és Amszterdam underground színtereinek fontos szereplőivel ismerkedhetnek meg a résztvevők egy workshopon.
    A fesztivál a Monday Sessionnel és egy szubkulturális jelmezbállal a zárul.
    További információ a rendezvényről a http://negyed7negyed8.hu/ linken érhető el.