Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nemzetközi romakonferencia Rómában: kiemelkedő az általános iskolát befejező roma diákok magyarországi aránya

2017-04-07 19:13:00

 

 Európai összehasonlításban Magyarországon kiemelkedően magas a kötelező nyolc osztályt kijáró roma tanulók száma - hangzott el a Romák helyzete Európában, pasztoráció és társadalmi integráció című nemzetközi romakonferencián, amelyet a magyar szentszéki nagykövetség rendezésében tartottak az olasz fővárosban pénteken.

 

    Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár a konferencia üzenetét úgy foglalta össze az MTI-nek, hogy az Európában élő romák sorsa közös ügynek számít romák és nem romák számára egyaránt. Hozzátette, hogy a magyar kormány kiemelten sokat tett a roma lakosság felzárkóztatása érdekében a történelmi egyházakkal és a kisebb egyházakkal szoros együttműködésben. Hangsúlyozta: abban, hogy a szegénységben élő romák lehetőséget kapjanak a jobb életre, nagyon nagy szerepe volt az egyházaknak, amelyek nem csak segítséget, motivációt is képesek nyújtani a szemléletváltásra. Hozzátette, hogy az állam, az egyház és a romák közös munkájának eredményeként Magyarországon tömegeket sikerült kimozdítani a segélyezettségből. 
    Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Kar cigánypasztorációs felelőse elmondta, hogy a 14-15 éves korosztályban a magyarországi roma fiatalok 82 százaléka szerez általános iskolai végzettséget. Ezt követően 24 százalék végez el szakközépiskolát, 11 százalék érettségizik le és 2 százalékuk végez egyetemet vagy főiskolát. A magas szintű képzésben részt vevők aránya még mindig alacsony, de az általános iskolát befejező magyar roma tanulók aránya egyedülállónak számít Európában, nálunk jobban csak Spanyolországban teljesítenek - hangsúlyozta Székely János. 
     A konferenciát a Nemzeti Kulturális Alap és a Balassi Intézet együttműködésével a Római Magyar Akadémián rendezték, Habsburg-Lotharingiai Eduard magyar szentszéki nagykövet nyitotta meg. Jelen volt Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek, hajdúdorogi metropolita, a Szuverén Máltai Lovagrend és a Szent Egyed közösség roma felelősei, valamint Spanyolország, Szlovénia, Szlovákia, Macedónia, Románia és Nagy-Britannia diplomatái. 
    A Vatikánt képviselő Peter Turkson ghánai bíboros, az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdítása Dikasztériumának vezetője előadásában hangsúlyozta, hogy a romák, évszázados európai jelenlétük ellenére, az emberi jogok tekintetében a kontinens legdiszkrimináltabb és legkiközösítettebb kisebbségét képezik. Hangsúlyozta, hogy a roma integráció gyakorlati lépéseket követel a társadalom és az egyház részéről is, és ennek legelső állomása a roma gyerekek iskolázottsága. 
    A nemzetközi konferenciával egy időben a Mezei István vezette Magyar Cigányválogatott a vatikáni Svájci Gárda focicsapatával mérte össze erejét. A 2011 óta minden évben egymással játszó két csapat találkozója immáron hagyománnyá vált. Most a magyarországi német kisebbség játékosaival erősített cigánycsapat 5-1-re győzött. 
    Mága Zoltán hegedűművész koncertje zárta az olasz fővárosban tartott romaeseményeket, melyek megelőzték az április 8-i nemzetközi romanapot.