Gedeon napja van. | 2024.03.28

Tűzifatelep működését függesztette fel a Nébih

2017-04-07 09:02:12

Szabálytalanul működő tűzifatelep működését függesztette fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Fejér megyében - közölte a hivatal pénteken az MTI-vel. 

    A tájékoztatás szerint az ellenőrök 155 köbméter eredetigazolás nélküli tűzifát is zároltak szerdán a Fejér megyei tűzifatelep ellenőrzésekor.
    A hivatal közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a faanyag kereskedelmi lánc szereplőinek tevékenységük megkezdése előtt be kell jelentkezniük a Nébih hatósági nyilvántartásába, eddig már mintegy ötezren eleget is tettek.
    Az ellenőrzés során a szakemberek megállapították, hogy a tűzifatelep üzemeletetője nem jelentkezett be a nyilvántartásba, árusításkor nem használta a szigorú számadású nyomtatványokat. Emellett a telepen található tűzifa eredetére nem rendelkezett megfelelő igazolásokkal, a forgalmazásról sem vezetett nyilvántartást. 
    A zárolt tűzifa jelentős része ukrán származású import fatermék volt, amelynek jogszerű eredetével kapcsolatban a Nébih kiterjeszti a vizsgálatot az importőrre is. 
    A hatóság felhívja a faterméket importáló vállalkozások figyelmét arra, hogy a külföldről érkező fatermék nyomon követhetőségét igazolni kell, a jogszerű származást igazoló dokumentumoknak, angol vagy magyar nyelven is meg kell lenniük.