Gedeon napja van. | 2024.03.28

NAV: 86 millió forint áfát csalt el egy testvérpár

2017-04-07 06:43:09

 A gyanú szerint a Komárom-Esztergom megyében húsüzemet és boltokat üzemeltető férfi testvérpár 86 millió forint áfát csalt el, költségvetési csalás miatt a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága nyomoz az ügyben - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.

    A tájékoztatás szerint az okozott kár megtérülése érdekében 243 millió forint értékben zárolták az érintett cég, illetve a gyanúsítottak ingatlanjait, vagyontárgyait, köztük 8 millió forint készpénzt.
    A gyanú szerint főként Ausztriából és magyar beszállítóktól szerezték be a húsárut, majd azokat papíron román, angol és szlovák cégeknek értékesítették. A valóságban az árut belföldön adták el, így spórolták meg maguknak a belföldi értékesítés után fizetendő áfát - írja közleményében a NAV.
    Az akcióban a pénzügyi nyomozók 42 helyszínen tartottak házkutatást, iratokat foglaltak le, a két gyanúsított mellett 15 tanút is kihallgattak. 
    A Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóság revizorai foglalkoztatotti, leltár- és online pénztárgép ellenőrzést végeztek, míg Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a húsok követhetőségét vizsgálták.