Andrea napja van. | 2024.04.18

ÁSZ: lezárult a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság ellenőrzése

2017-04-06 12:11:00

 

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) irányító szervei a jogszabályi előírásoknak megfelelően látták el feladatukat, alakították ki és működtették a belső kontrollrendszert - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a KEF 2012-2015 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzése során. 

 

    Az ÁSZ tájékoztatása szerint a pénzügyi gazdálkodás összességében szabályszerű volt, azonban a 2015. évi felhalmozási és a 2014-2015-ös működési kiadási előirányzatok felhasználásához kapcsolódó közbeszerzési szabálytalanságok miatt nem volt biztosított a felelős gazdálkodás a közpénzekkel.
    A vagyongazdálkodás feltételeinek kialakításánál és a vagyonelemek hasznosítására kötött szerződéseknél feltárt hiányosságok miatt a vagyongazdálkodás nem volt szabályszerű. Az integritás szemlélet erősítése érdekében az intézménynél még további lépések megtétele indokolt - állapította meg az ellenőrzés.
    Az ÁSZ a nemzetgazdasági miniszternek egy, a KEF főigazgatójának 16 javaslatot tett, amelyekre a jelentés kézhezvételétől számított 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.
    A jelentés emlékeztet: a KEF-et a kormány hozta létre 1996-ban a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága néven, elnevezése 2011. május 1-jétől változott Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságra. A KEF központi beszerző szervként bonyolította le a központosított közbeszerzési eljárásokat, működtette a központosított közbeszerzési rendszert, továbbá biztosította - a Honvédelmi Minisztérium és a Külgazdasági és Külügyminisztérium külképviseleteinek kivételével - a minisztériumok és a Miniszterelnökség működéséhez szükséges munkakörnyezetet. 
    Az éves költségvetési beszámolók alapján 2015-ben a KEF teljesített költségvetési bevétele megközelítette a 21 milliárd forintot, teljesített költségvetési kiadása 16,7 milliárd forint volt, könyvviteli mérleg szerinti vagyona 2015 végén 46,6 milliárd forintot tett ki - áll a tájékoztatóban.