Auguszta napja van. | 2024.03.29

Mintegy 6,5 tonna füstölt árut foglalt le az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal

2017-04-06 07:52:22

 

Mintegy 6,5 tonna füstölt árut foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei egy fővárosi húsüzlethez tartozó egységben, higiéniai és nyomon követési hiányosságok miatt az egység tevékenységét felfüggesztették, elrendelték a termékek visszahívását a forgalomból. Az eljárás folyamatban van, az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható.

 

    Az egységből fővárosi és pest megyei húsüzletekbe, valamint hétvégi piacokra szállítottak.
    A Nébih csütörtöki közleménye szerint az ellenőrök 55 tétel, jelöletlen, nem nyomon követhető élelmiszert (sonkát, kolbászt, pácolt félkész termékeket) foglaltak le.
    Közölték: a padozat, az oldalfalak és a mennyezet több helyen sérült, koszos, repedezett volt. A fűszerek tárolására és kimérésére használt helyiségben a munkapult erősen szennyezett, a mérleg koszos és rozsdás volt.
    A közlemény szerint az egységben semmilyen nyomon követési rendszert nem vezettek, így a termékek eredete nem volt bizonyítható.
    A termékek jellegének megfelelő elkülönített tárolást sem biztosították minden esetben, valamint az eszközfertőtlenítő sem működött. Az ellenőrzés idején a húsok bontására használt helyiségben a maximálisan megengedett 12 fok helyett 15 volt.
    A dolgozók részére kialakított öltöző és szociális helyiség szintén koszos volt, és hiányoztak a higiénikus kézmosás feltételei - írta a Nébih.
    Az egységben a termékek készítésekor, az előírásoktól eltérően, fagyasztott alapanyagokat is felhasználtak.