Auguszta napja van. | 2024.03.29

 Ferenc pápa elfogadhatatlannak tartja az Idlíb tartományi légicsapást

2017-04-05 15:33:00

 Elfogadhatatlannak nevezte a szíriai Idlíb tartományban végrehajtott légicsapást Ferenc pápa szerdán a Szent Péter téri általános audiencián, békét és humanitárius segítséget sürgetve a térség számára.

    Ferenc pápa kijelentette, "elborzadva" követi a Szíriában zajló eseményeket és határozottan elítéli az Idlíb térségében történt "elfogadhatatlan tömeggyilkosságot", amelyben több tucat ember halt meg, közöttük gyermekek is.
    A katolikus egyházfő hozzátette, imádkozik az áldozatok családtagjaiért, és felhívást intéz a helyi és nemzetközi szinten felelős politikusokhoz, hogy "legyen vége ennek a tragédiának, és enyhülést kapjon a háborútól túl régóta elgyötört lakosság". Ferenc pápa hangsúlyozta, minden erőfeszítést meg kell tenni, hogy a bizonytalanság és nehézségek közepette is segítségben részesüljenek a térség lakosai.
    Ferenc pápa megválasztása óta sürgeti a békét Szíriában, amelyért 2013 szeptemberében imanapot is tartott a Vatikánban.
    A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerdán arról számolt be, hogy 72-re emelkedett a Hán Sejkún ellen előző nap végrehajtott feltételezett vegyifegyver-támadás halálos áldozatainak száma. A szíriai légierő nem vegyi támadást, hanem a felkelők egy nagy fegyverraktára elleni légicsapást hajtott végre Idlíb tartományban - közölte szerdán Moszkvában Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. A felkelők egy parancsnoka nem sokkal később cáfolta az orosz állítást.