Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ötven pályázót támogatnak a műemléki keretből

2017-04-05 12:13:18

Ötven pályázatot támogatnak Budapest több mint 390 millió forintos műemléki keretéből, ennek köszönhetően 37 épület homlokzata, bejárata, valamint 13 egyéb jelentős építészeti értéket hordozó épületrész és épületdísz újulhat meg a főváros 14 kerületében.

    Erről 27 igen szavazattal, egyhangúlag döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén.
    A Műemléki Keret 2016 címmel - a főváros városképét meghatározó, örökségvédelem alatt álló építészeti értékek rekonstrukciójának, felújításának támogatására - meghirdetett pályázat iránt nagy volt az érdeklődés, a beadási határidőre 72 pályázat érkezett be, ezek közül 60 felelt meg a formai követelményeknek. A beérkezett támogatási igények a pár százezer forinttól a több tízmillió forintig terjedtek - olvasható az elfogadott előterjesztésben.
    A pályázati kiírásnak megfelelően az elbírálás során előnyt élveztek azok a pályázók, akik főútvonalak mentén lévő épületek teljes földszinti sávjának rendbetételéhez vagy közterületről látható arculatot, utcaképet meghatározó épületrészek helyreállításához kértek támogatást.
    A testület döntött az állagmegóvási pályázat nyerteseinek támogatásáról is. A főváros - mint az elfogadott előterjesztésben olvasható - jelentős épületállományát jelentik az olyan leromlott állapotú lakóépületek, amelyek városképi szempontból fontos építészeti értéket képviselnek, ugyanakkor a szükséges rehabilitációs munkáik elmaradnak, mert a magas felújítási költségeket a lakóközösségek nem képesek előteremteni.
    A fővárosi önkormányzat 2016. július 6-án írt ki pályázatot lakóépületek számára, a beadási határidőre 99 érvényes pályázat érkezett, ebből 74 volt érvényes.
    A pályázat 165 millió forintos keretéből 35 pályázatot támogatnak azért, hogy erkélyeket, függőfolyosókat, valamint háztetőket újítsanak fel.