Gedeon napja van. | 2024.03.28

Péterfalvi: nőtt az adatvédelmi nyilvántartásba bejelentkezések száma

2017-04-05 11:26:51

Rendkívüli mértékben, 7 ezerről 17 ezerre nőtt az adatvédelmi nyilvántartásba bejelentkezések száma tavaly, ugyanakkor mind az adatvédelmi, mint az információszabadságot érintő ügyek száma csökkent - mondta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a szervezet elmúlt évi tevékenységét bemutató szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

    Péterfalvi Attila elmondta, tavaly 6803 ügyet iktattak, mintegy 800-zal kevesebbet a 2015-ös adatnál, de a csökkenés hátterében adminisztratív okok állnak, vagyis nem érdemi az ügyforgalmi csökkenés.  
    Hozzátette: az ügyek 65 százaléka az adatvédelmet érintette, 20 százaléka pedig az információszabadságot. Jelezte, az információszabadságot érintő ügyek aránya 3 százalékkal nőtt a tavalyelőttihez képest. 
    Megjegyezte, noha az adatvédelmi és az információszabadságot érintő ügyek számában jelentős eltérés van, a vizsgálat alá vont ügyek vonatkozásában "kiegyenlítették" a különbséget: a tényleges vizsgálati eljárás alá vont 990 ügy közül 582 (59 százalék) volt adatvédelmi és 408 (41 százalék) információszabadság tárgyú. Az információszabadságot érintő bejelentések és vizsgálatok száma és aránya évek óta növekszik. 
    A vizsgálat alá vont 990 ügyből 482-ben állapítottak meg valamilyen jogellenes adatkezelési gyakorlatot. A megállapított jogsértések száma az adatvédelmi ügyek esetében csökkent, míg az információszabadságot érintőekben nőtt: a megállapított jogsértések 52 százaléka az információs önrendelkezési jog, 48 százaléka az információszabadság jogának sérelmét állapította meg. 
    A NAIH elnöke kitért arra, hogy emelkedett az úgynevezett konzultációs beadványok száma is, csaknem százzal, 1298-ra, ami azért fontos, mert egy sikeres konzultációval meg lehet előzni a jogellenes adatkezelést. 
    A hatóság tavaly 36 adatvédelmi hatósági eljárást zárt le, ezek közül 26-ban állapított meg jogsértést és 10 esetben szabott ki bírságot. Összesen több mint 20 millió forint bírságot szabtak ki, ez az érték 2015-ben 94 millió forint volt. 
    Péterfalvi Attila elmondta: a hatóság a korábbi évekhez képest jóval kevesebb esetben szabott ki bírságot a jogellenes adatkezelés miatt, ennek oka, hogy a Kúria szerint a NAIH-nak nem szabad bírságot kiszabnia a kis- és középvállalkozások tekintetében első alkalommal elkövetett jogsértés esetén. Jelezte: nem értenek egyet ezzel a szabállyal.  
    Felhívta a figyelmet arra is, hogy a jelenlegi bírságok összege kifejezetten alacsony európai összehasonlításban, azonban jövő májustól - az egységes európai adatvédelmi rendelet hatálybalépésétől - jelentősen nőni fog, és akár hatmilliárd forint bírságot is kiszabhat majd a hatóság. 
    A NAIH határozataiból 2012 óta 196-ot támadtak meg bíróságon, ebből 7 eljárás zárult a hatóság pervesztességével, 2015-ben és 2016-ban egy vesztett ügyük sem volt. 
    A hivatal elnöke közölte, az információszabadságot érintő munka során, a transzparencia érvényre juttatásáért tavaly is sok állami, önkormányzati szervvel, ezek többségi tulajdonában álló gazdasági tárasággal szemben kellett vizsgálatot folytatnia a NAIH-nak. Egyes szereplők a közfeladatot ellátó szervi státusukat vitatják, mások túl szélesen szeretnék értelmezni a döntés megalapozását szolgáló adatra hivatkozást a nyilvánosság megkerülése érdekében. 
    Péterfalvi Attila elmondta, hogy 2016-ban 315 jogszabályt véleményezett a hatóság - ez az előző évi kiugróan magas, 360-as számhoz képest némi csökkentést mutat -, és a hatóság több esetben kezdeményezett módosítást a jogszabály tervezett szövegén. 
    Szólt arról is, hogy tavaly elfogadták az általános európai adatvédelmi rendeletet, amely jövő májusban lép életbe, a bűnügyi irányelvvel együtt. Ez a két jogszabály alapjában változtatja meg a nemzeti adatvédelmi gyakorlatot - jelentette ki. Példaként említette, hogy "megfordul a bizonyítás": a jövőben az adatkezelőnek kell bizonyítania, hogy megfelel a rendelet előírásainak. Jelezte: az irányelv életbe lépése nyomán bővül a NAIH feladat- és hatásköre is.