Emma napja van. | 2024.04.19

Több mint kétszázmillió forintos kárt okozott két csaló

2017-04-05 09:46:58

Uniós pályázati pénzt, mintegy 200 millió forintot sikkasztott el két csaló, vádat emelt ellenük a Központi Nyomozó Főügyészség - közölte a főügyész szerdán az MTI-vel.

    Keresztes Imre közleménye szerint az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján indult ügyben 214 millió forintos támogatásra adott be pályázatot 2009-ben egy cég az Európai Regionális Fejlesztési Alaphoz, döntően orvosi diagnosztikai eszközök beszerzésére. A gyanúsítottak egy külföldi cégtől mintegy 102 millió forintért vásárolták meg az eszközöket, majd azokat túlárazva, 371 millió forintért számolták el a pályázatban. A támogatás felhasználását valótlan nyilatkozatokkal igazolták, továbbá elhallgatták az elszámolást ellenőrző szervezet elől, hogy a gépek vételárának különbözetét egy közbeiktatott cégen keresztül a saját részükre utaltatták vissza.
    Az orvosi műszerek működtetésére egy vidéki városban 2010 januárjában diagnosztikai centrumot létesítettek, azokat azonban a célnak megfelelően sohasem használták fel.
    A gyanúsítottak - a cégvezető és az ötletet kidolgozó ismerőse - az Európai Regionális Fejlesztési Alapnak 182 millió, a magyar költségvetésnek pedig 32 millió forintos kárt okoztak. A károk nem térültek meg - közölte a főügyész.
    A két vádlottal szemben társtettesként elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség, amelyet az eljárás lefolytatására a Legfőbb Ügyészség jelölt ki.
    A vádlottak szabadlábon védekeznek, bűnösségükről a Fővárosi Törvényszék fog dönteni. A terhükre rótt bűncselekmény kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó