Emma napja van. | 2024.04.19

A pápa engedélyezte, hogy a lefebvrista papok esküvőt celebráljanak

2017-04-04 19:10:00

A gyónás szentsége után Ferenc pápa a házasságkötést is engedélyezte a Szent. X. Pius Papi Testvériség tagjai, vagyis a lefebvrista papok számára, ami újabb nyitást jelent az egyházfő részéről a tradicionalista mozgalom irányt - közölte kedden a Vatikán.

    A Vatikán most közölte honlapján Gerhard Ludwig Müller bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusának március 27-én keltezett levelét, amely Ferenc pápa beleegyezésével felhatalmazza a helyi püspököket, engedélyezzék, hogy az esküvőjüket a hagyományos (vagy régi, trienti) rítus szerint celebrálni kívánó párokat a Testvériség papja adja össze.
    A dokumentum hangsúlyozza, hogy erre akkor kerülhet sor, ha az egyházmegye más papja nem képes a házasságot a régi rítus szerint celebrálni, vagy ha a házasulandó felek a Szent X. Pius Papi Testvériség papját választják esküvőjük megtartására.
    A Hittani Kongregáció vezetője szerint az intézkedés eloszlatja a Testvériség hívőinek kétségeit esküvőjük érvényességével kapcsolatban, valamint "felgyorsíthatja a (Testvériség) intézményes helyzetének teljeskörű rendezését". Eddig ugyanis a Testvériség papjai által celebrált esküvők nem számítottak elfogadottnak.
    A francia Marcel Lefébvre érsek által 1970-ben alapított és 1988 óta szakadárnak tartott Szent X. Pius Papi Testvériség tradicionalista egyházi mozgalom elutasítja a II. Vatikáni Zsinat doktrinális, valamint liturgiai reformjait, és az úgynevezett trienti vagy hagyományos rítust követi, amelyben többek között a celebráló pap a misét latin nyelven mutatja be.
    XVI. Benedek 2007-ben engedélyezte a régi rítus szerinti miséket. 2009-ben érvénytelenítette lefebvrista papok korábbi kiközösítését. A Vatikán és a Testvériség közötti közeledés azonban 2012-ben megszakadt.
    A párbeszédet Ferenc pápa folytatta, amikor engedélyezte a Testvériség papjainak a gyónás szentségét, majd 2016 áprilisában fogadta a Testvériséget vezető Bernad Fellayt a Vatikánban.
    Az Il Foglio olasz napilap értesülései szerint a Vatikán engedélyével a Testvériség Rómában központot készül nyitni. A felek közötti közeledés szálait - a most megjelent dokumentum aláírói között szereplő - Guido Pozzo olasz érsek, az Ecclesia Dei pápai bizottság titkára szövi. A La Repubblica megjegyezte, hogy Ferenc pápa, lépésről lépésre haladva a XVI. Benedek nyitotta úton, újabb engedményt mutatott fel a lefebvristákkal történt szakítás oldására. A napilap úgy látta, Ferenc pápa így a vele szemben gyakran kritikus konzervatív, hagyományos egyházi körök fele is nyitott, szokása szerint a kizárás helyett az inklúzió eszközeivel.
    A Szent X. Pius Papi Testvériséget a világ 35 országában 600 pap követi.