Emma napja van. | 2024.04.19

Uniós szóvivő: egység van az uniós intézmények és tagállamok között

2017-04-04 11:55:05

Egység van az uniós intézmények és tagállamok között, nem lehetséges, hogy Brüsszel mást képvisel, mint az egyes nemzeti kormányok - jelentette ki Alexander Winterstein, az Európai Bizottság helyettes szóvivője pénteken brüsszeli sajtótájékoztatóján.

    A szóvivő a magyar kormány nemzeti konzultációjára irányuló újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, az uniós tagországok 27 vezetője március végén, Rómában tartott ülésükön közös nyilatkozatot tettek, amelyben megerősítették, hogy közösen hozták létre az Európai Uniót és intézményeit.
    Ez az unió egységét jelképezve azt jelenti, hogy nincsenek önmagukban létező uniós intézmények és önmagukban álló tagországok. Nincs szembenállás az intézmények és egyes tagországok között - szögezte le.
    A szóvivő Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének korábbi nyilatkozatára emlékeztetve elmondta, fel kell hagyni azzal a gyakorlattal, hogy Brüsszel hibáztatását egyesek belpolitikai célokra fordítják. A hazaszeretetet kifejezése jó dolog, de az nem hazaszeretetet, ha egymás elleni fegyverként használják azt. Senkinek sincs joga hazafinak lenni mások kárára - tette hozzá.
    Nathalie Vandystadt, az uniós bizottság szóvivője újságírói kérdésre válaszolva a sajtótájékoztatón elmondta, az Európai Bizottság aggodalommal figyeli a budapesti Közép-Európai Egyetem (CEU) ügyének fejleményeit. Amennyiben a törvénytervezet jogerőre emelkedik, a bizottság teljes körű elemzés alá veti. Az, hogy Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa nyilatkozatot tett az ügyben, nem összeférhetetlen bizottsági munkájával - tette hozzá.