Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az Európai Unió szigorítja a konfliktusövezetekből importált ásványok ellenőrzését

2017-04-03 20:38:00

Szigorítja az úgynevezett "konfliktus-ásványok" behozatalának ellenőrzését az Európai Unió: a tagállamok kormányait tömörítő tanács hétfőn elfogadott rendelete értelmében az importőröknek bizonyítaniuk kell majd, hogy nem tapad vér a konfliktuszónákban gyakran illegálisan bányászott kincsekhez.

    A 2021 januárjában hatályba lépő szabályok arra kötelezik az Európai Unióban működő, arannyal, volfrámmal, tantállal és ónnal foglalkozó cégeket, hogy "kellő gondossággal" ellenőrizzék beszállítói láncukat, a gyártóknak pedig jelenteniük kellene, hogy miként monitorozzák forrásaikat - tájékoztatott a tanács sajtószolgálata.
    A csak kis mennyiségeket importáló cégek, így például az ékszerészek, a fogorvosok, mentesülnek a követelmények alól, de a szóban forgó ásványok behozatalának legalább 95 százalékát lefedik az új rendelet szabályai.
    Az uniós szabályozást a 2010-ben elfogadott, Dodd-Frank-féle amerikai törvény inspirálta, amelynek értelmében a nyilvánosan bejegyzett cégeknek jelenteniük kell, ha termékeik afrikai konfliktuszónákban bányászott ásványokat tartalmaznak, és amelynek Donald Trump frissen hivatalba lépett amerikai elnök nemrég a felülvizsgálatát, a lehetséges enyhítését kezdeményezte.
    Az ásványkincsekben gazdag, háború sújtotta országokban illegálisan bányászott kincseket gyakran a konfliktusok finanszírozására fordítják.
    A felsorolt ásványokat főként az autóiparban, az elektronikai termékekben, az űrtechnológiában, illetve az építő- és az ékszeriparban használják.