Gedeon napja van. | 2024.03.28

Áprilisban indul a megújult olimpiai ötpróba 

2017-03-31 15:26:00

Április 9-től december 3-ig 58 eseménnyel várja a mozogni vágyókat a megújult olimpiai ötpróba mozgalom, amely a következő években 2020 nyaráig kínál programokat.

    Az esemény pénteki sajtótájékoztatóján Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke emlékeztetett arra, hogy a legnagyobb és legnépszerűbb szabadidősport-esemény csaknem negyvenéves múltra tekint vissza, az 1978-ban indult sorozatot a hagyományokhoz visszanyúlva, a tapasztalatokat felhasználva áprilisban újraindítják. Hangsúlyozta, hogy bár volt időszak, amikor alábbhagyott a lendület, a MOB mint jogtulajdonos és támogató igyekezett életben tartani az eseményt, Rio előtt is több rendezvényt szerveztek, hogy megmozgassák a kicsiket és idősebbeket.
    Borkai Zsolt elmondta, hogy a szervezőknek a MOB átadta azt a több mint 200 millió forintot, amellyel a kormány a mozgalmat támogatja.
    "Rio előtt is részt vettem az ötpróbában, és ezúttal is élen akarok járni személyes példával, hogy minél többekkel megismertessem a mozgás örömét" - mondta.
    "Amíg sportolóink a tokiói olimpiára készülnek, el kell érnünk, hogy minél több embert állítsunk fel a számítógép vagy tévé elől" - fogalmazott Révész Máriusz, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztosa, a mozgalom újraindításának kitalálója. Arról is beszélt, hogy aki megfelelő számú próbát teljesít, különböző pontszámokért különböző ajándékokban részesül. Bejelentette: megegyeztek a MÁV-val, hogy az olimpiai ötpróbára utazók 50 százalékos vasúti kedvezményben részesülnek.
    Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte, hogy a kormány több formában támogatja az eseményt, a pénzügyi segítség mellett a rendőrség ingyenesen biztosítja az eseménynaptárban szereplő rendezvényeket. A parlamenti államtitkár szerint az egyes próbák teljesítésekor a résztvevők nemcsak egészségükért tesznek, hanem megismerhetik Magyarország legszebb tájait is.
    Az újrainduló mozgalom újdonsága, hogy már a mozgáskorlátozottak is részt vehetnek benne. 
    "Fogyatékosnak lenni nem jelenti azt, hogy vesztesnek lenni" - hangsúlyozta Szélesi Ágnes, a Magyar Paralimpiai Bizottság sportigazgatója, jelezve: jelenleg is zajlik annak kidolgozása, hogy a mozgáskorlátozottak milyen formában teljesíthetik az egyes állomások kihívásait.
    Szemán Róbert, az olimpia ötpróbát koordináló Nagy Sportágválasztó ügyvezető igazgatója ismertette, hogy az április 9-én a Telekom Vivicitta futással kezdődő és december 3-án a szegedi félmaratonival záruló eseménynaptárban 17 futó, 6 kajak-kenu, 11 országúti kerékpáros, 9 hegyikerékpáros, 10 túra és 5 úszóprogram lesz.
    A programok közül legnagyobbként kiemelte a révfülöpi hagyományos Balaton-átúszást, de megemlítette, lesz Paks és Kalocsa közötti Duna-úszás, vagy Velencei-tavi úszás is. 
    Az olimpiai ötpróba három féléven át tart, de regisztrálni 1000 forintért csak egyszer kell a sorozat honlapján.