Auguszta napja van. | 2024.03.29

MNB: nem változtak a lakáshitel kamatok februárban

2017-03-31 10:08:16

Februárban a háztartások új lakáscélú és szabad felhasználású hiteleinek átlagos hitelköltség mutatója gyakorlatilag változatlan maradt, míg a személyi hiteleké csökkent az előző hónaphoz képest - jelentette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken.

    Az új lakáscélú forinthitelek átlagos hitelköltsége 5,29 százalék volt, 0,05 százalékponttal alacsonyabb a januárinál, és 0,47 százalékponttal az egy évvel korábbinál.
    A szezonálisan igazított új szerződéses érték a lakáscélú és a szabad felhasználású hiteleknél kismértékben csökkent, míg a személyi hiteleknél enyhén emelkedett.
    A februárban megkötött új lakáshitel-szerződések értéke a szezonálisan kiigazított adatok szerint 47,6 milliárd forint volt, 2 milliárddal kevesebb a januárinál, a tavaly februárinál ugyanakkor 15,8 milliárddal több.
    A háztartások forint betéteinek átlagos kamatlába nem változott, míg az euró betétek átlagos kamatlába emelkedett az előző hónaphoz képest.
    A szezonálisan igazított új szerződések értéke a forint betéteknél enyhén emelkedett, a januári 295,6 milliárd forintról 298,0 milliárdra, a tavaly februári 412,9 milliárdhoz képest azonban jelentősen csökkent.
    Az euró betéteknél a szezonálisan igazított új szerződéses érték a januári 28,6 milliárd forintról 24,6 milliárd forintra csökkent februárban, ami az előző év februárhoz képest 33,3 milliárdos csökkenés.