Emma napja van. | 2024.04.19

Karel Gott életművét bemutató kiállítás lesz Prágában

2017-03-31 08:47:10

Karel Gott énekesi karrierének hat évtizedét mutatja be az a nagyszabású kiállítás, amelyet az idén rendeznek Prágában - közölte Pavlína Stránská, a Big Media ügynökség képviselője. 

    A kiállításról a napokban egyezett meg Karel Gott és Richard Fuxa, az ügynökség és alapítvány igazgatója. A rendezvény helyszínét és időpontját egyelőre nem hozták nyilvánosságra.     A Big Media szervezte meg 2013-ban Ivan Lendl világhírű cseh származású amerikai teniszező tulajdonában lévő Alfons Mucha-plakátok prágai kiállítását is. Stránská szerint ez adta az ötletet a Karel Gott zenei karrierét bemutató kiállítás megrendezéséhez.       "Mindig vágytam egy olyan kiállításra, amelyen eredeti műtárgyakon és dokumentumokon keresztül a zenémet kedvelők megismerhetnék teljes életművemet, és egyúttal feleleveníthetnénk a közös szép élményeinket" - nyilatkozta Gott újságíróknak.
    A szervezők azt ígérik, hogy a Karel Gott-kiállítást olyan szellemben és stílusban készítik elő, amilyenben David Bowie vagy a Rolling Stones együttes hasonló kiállításait láthatta korábban a közönség.     A Mucha-plakátok kiállítását 185 ezer ember tekintette meg, ezzel 2013 leglátogatottabb tárlata lett Csehországban. Richard Fuxa biztos abban, hogy a Gott-kiállítást is hasonló érdeklődés övezi majd.     A 77 éves Karel Gott évtizedek óta a legnépszerűbb cseh énekes, de nagy népszerűségnek örvend Németországban és Ausztriában is. Tavaly súlyos betegségen esett át.
    A zenész 2009-ban magas állami kitüntetést kapott Václav Klaus cseh államfőtől. Eladott lemezeinek száma mintegy 20 millió.