Emma napja van. | 2024.04.19

Másfélmilliárdos költségvetési csalási ügyben nyomoz a NAV Baranyában

2017-03-31 07:30:22

A gyanú szerint másfélmilliárd forinttal károsították meg a költségvetést annak a vagyonőri és munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégeknek az irányítói, segítői, akikre a napokban csaptak le a pénzügyi nyomozók és a kommandósok - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) dél-dunántúli bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense pénteken az MTI-t.

    Kuperczkó Adrienn közleményében azt írta: a bűnszervezet által működtetett cégek Budapesten, Pécsett, Szekszárdon, Baján, Szegeden, Debrecenben és Kecskeméten vállaltak őrzésvédelmi és takarítási megbízásokat, több száz munkavállalóval.
    Ugyan a dolgozókat bejelentették, ám általában utánuk bevallást nem nyújtottak be, vagy ha mégis, a járulékokat végül nem fizették be - részletezte hozzátéve, hogy a cégek emellett a munkaközvetítő szolgáltatás után fizetendő áfa összegét fiktív számlák felhasználásával minimálisra csökkentették.
    Közölte azt is, hogy a bűnszervezet a hatóságok elől eltitkolt könyvelői irodával is rendelkezett, azt a bűnszervezet vezetőjének volt felesége irányította.
    Ismertetése szerint a két irányító férfit a NAV kommandósai fogták el, a nyomozók további 19 gyanúsítottat állítottak elő. Az akcióban 49 helyszínen tartottak házkutatást, a többi között ingatlanokat, bankszámlákat zároltak és készpénzt, illetve gépjárműveket foglaltak le.
    A nyomozás bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folyik. Eddig huszonegy gyanúsítottat hallgattak ki, hárman előzetes letartóztatásban vannak - összegzett Kuperczkó Adrienn.