Gedeon napja van. | 2024.03.28

Robottechnológiával gyárt idomcserepet a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

2017-03-30 07:19:13

Az építőiparban használatos idomcserepek kézi gyártásáról robottechnológiára vált a Baranya megyei, bólyi gyár új üzemcsarnokában a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. - közölte a vállalat szerdán az MTI-vel.

    A technológiai újítás 250 millió forintba kerül, a szükséges berendezéseket az egyik vezető iparirobot-előállító, a KUKA Robotics, illetve rendszerpartnere szállítja. A próbaüzem elindult, a gyártás és a csomagolás nyáron indul el, a fejlesztés során felszabaduló, betanult és jól képzett munkaerőt a cégen belül átcsoportosítják - közölték.
    A Terrán cégcsoport fő profilja a betoncserép-gyártás, tavaly közel 50 millió darabot termelt, 19 százalékkal többet, mint az azt megelőző évben.
    A cégcsoport árbevétele - amelynek 33 százaléka exportból származik - 2016-ban 9,891 milliárd forint volt, 23 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
    A bólyi anyavállalatnak Horvátországban, Szlovákiában, Romániában és Szerbiában vannak leányvállalatai, a cégcsoport tavaly 250 embert alkalmazott, 42-vel többet, mint 2015-ben.
    A cégcsoport Magyarországon Bólyon, Kunszentmiklóson működtet gyárat, míg Szlovákiában egyet. Az erdélyi Aranyosgyéresen épülő gyárban idén nyáron indul a termelés, ahol a tervek szerint évente akár 10 millió darabot gyártanak majd cserépből.