Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kósa: alaptalanok a migránsok határon való bántalmazásáról szóló híresztelések

2017-03-28 18:59:00

Alaptalanok, hazugságok azok a híresztelések, amelyek szerint migránsokat bántalmaztak a szerb-magyar határon magyar katonák és rendőrök - mondta Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke a testület keddi ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón.

    Kósa Lajos felidézte, az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet egy belgrádi kórházban dolgozó munkatársának nyilatkozata alapján az a híresztelés terjedt el, hogy a magyar határon szolgáló rendőrök és katonák erőszakoskodtak a migránsokkal.
    Hozzátette: a honvédség és a rendőrség vezetőinek beszámolója szerint a híresztelések azonban hazugságnak bizonyultak. A Frontex munkatársai 2016-ban és 2017-ben 15 helyszíni szemlét tartottak, és mindegyik esetben rendben találták a rendőrök munkáját - mondta Kósa Lajos, hozzátéve, migránsok tanúvallomásaiból pedig az is kiderült, hogy gyakran az embercsempészek bántalmazzák, éheztetik és verik őket.
    Kósa Lajos elmondta azt is, hogy a bizottság ülésén elhangzottak szerint 2016-ban és 2017-ben 22 ezer rendőr és 16 ezer honvéd szolgált a magyar határon, és mindössze egy rendőrt és egy katonát marasztaltak el túlkapás miatt. Mindkét esetben elöljárói kezdeményezésre indult eljárás, és pénzbüntetés volt az ítélet - fűzte hozzá. A civil szervezetek által kezdeményezett eljárásból mind alaptalan volt - emelte ki.
    Harangozó Tamás, a bizottság MSZP-s alelnöke az ülésen úgy fogalmazott, hatósági visszaélésből egy is sok. Az ellenzéki politikus ugyanakkor a hisztériakeltést is elítélte.
    A tavaly Bőnyben történt rendőrgyilkosság ügyének állásáról Waltner Rolland főügyészhelyettes elmondta, folyamatban van a nyomozás, ezért konkrét és pontos adatokról nem számolhat be. A határidő április 26., ám ezt várhatóan meghosszabbítják majd - tette hozzá.
    Papp Károly országos rendőrfőkapitány közölte, hét rendőr ment ki a házkutatásra, létszámuk és szakismeretük megfelelő volt, az intézkedés során azonban "krimináltaktikai hiányosság jelentkezett".
    A január elején, a határon szolgáló rendőrök megbetegedéséről Papp Károly azt mondta: összesen 126 ember volt érintett, a megbetegedések egy részét calicivírus, más részét ételmérgezés okozta. Az ételmérgezést egy kiskunhalasi étterem nem megfelelően tárolt és elkészített rizse, valamint egy orosházi cég szabálytalanul tárolt felvágottja váltotta ki - tette hozzá.
    Kósa Lajos kérdésére válaszolva szólt arról is, hogy calicivírus okozta megbetegedés tavaly novemberben is történt, akkor egy szolgálatra érkező rendőr hozta a vírust.
    Az ülésen beszámoltak az Országgyűlési Őrség tavalyi tevékenységéről is. Ezzel kapcsolatban Harangozó Tamás arra volt kíváncsi, hogyan tűnhettek el laptopok az Országgyűlés Irodaházából.
    Tóth László, az Országgyűlési Őrség parancsnoka azt válaszolta, a beléptetési szabályzatot nem az őrség adja ki, a hatályos előírások szerint pedig egyelőre nem feladatuk a csomagok ellenőrzése kilépésnél. Ha valaki láthatóan nagy tárgyat, például bútort visz ki, attól kérhetnek kapujegyet, a számítógépeket azonban feltehetően úgy vitték ki, hogy az nem volt látható - mondta, hozzátéve, az ügyben jelenleg is folyamatban van a nyomozás, de még senkit sem gyanúsítottak meg az őrség részéről.