Gedeon napja van. | 2024.03.28

Korrupcióért hatévi börtönbüntetésre ítéltek Romániában egy volt minisztert

2017-03-28 14:51:58

Első fokon halmazati büntetésként hat év szabadságvesztésre ítélte a román legfelsőbb bíróság kedden Elena Udrea volt turisztikai minisztert, akit többrendbeli megvesztegetés elfogadásával, hivatali visszaéléssel és európai alapok eltérítésével vádolt a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

    A Traian Basescu volt államelnök egyik bizalmasának számító Udrea az ügyészek szerint több közbeszerzési eljárás során a szerződés értékének tíz százalékát kitevő kenőpénzt kért üzletemberektől, illetve az általa vezetett minisztérium törvénytelenül finanszírozott közpénzekből egy ökölvívó gálát.
    Az ügy többi, ártatlanságát hangoztató vádlottjára Udreánál enyhébb letöltendő büntetéseket szabott ki a bíróság, azok pedig, akik elismerték bűnösségüket, felfüggesztett börtönbüntetést kaptak. Ion Ariton volt gazdasági minisztert felmentette a bíróság: őt a DNA azzal vádolta, hogy több állami vállalatot kényszerített az ökölvívó gála szponzorálására.
    Romániában a törvényhozók büntetőpereit már alapfokon is a legfelsőbb bíróság - általában háromtagú bírói tanácsa - tárgyalja, fellebbezni pedig az instancia egy másik - öt vagy héttagú - bírói tanácsánál lehet.
    Udrea csaknem tíz éven keresztül az egyik legbefolyásosabb politikusnak számított Romániában. Előbb Traian Basescu tanácsadójaként, majd a Demokrata Liberális Párt (PDL) vezető politikusaként érte el politikai karrierje csúcsát.
    A PDL Traian Basescu egykori államfő pártja volt, amellyel a jobbközép politikus akkor szakított, amikor a PDL - az akkor még államfő óhajával szembefordulva - nem Udreát választották a párt elnökévé. Basescu azóta új politikai alakulatot alapított, a Népi Mozgalom Pártját (PMP), amelyet az ellene indult korrupciós perekig Elena Udrea vezetett.
    A DNA másik négy ügyben is bűnvádi eljárást folytat Udrea ellen, akinek a "kiadatásáról" (mentelmi joga felfüggesztéséről) minden más törvényhozónál többször szavazott a bukaresti parlament. Udrea előzőleg a - vezető politikusok között elsőként - azzal vádolta a DNA-t, hogy a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) befolyása alá került, és valójában a SRI akkori ideiglenes igazgatója, az azóta lemondott Florian Coldea altábornagy dönt arról, hogy melyik politikus, vagy üzletember kerüljön börtönbe Romániában.