Gedeon napja van. | 2024.03.28

A lengyel-magyar barátság jegyében

2017-03-28 07:11:24

Piotrków Trybunalski város elnöke, Krzysztof Chojniak meghívására a megyei közgyűlés elnöki delegációja vett részt a X. Lengyel Magyar Barátság Nap ünnepi rendezvénysorozatán, március 23-25 között. A megyei közgyűlést Török Dezső elnök és Budai Erzsébet, a közgyűlés tagja képviselte.

A X. Lengyel – Magyar Barátság Nap ünnepi eseményeinek a fennállásának 800. évfordulóját ünneplő, Lódzi Vajdaságban található Piotrków Trybunalski városa adott otthont. 1493-ban e város falai között nyerte el a lengyel parlamentáris demokrácia a mai formáját, Felső Ház és Alsó Kamara felépítéssel.

1682_1_680.jpg

A két ország és a város zászlajával díszítették a települést

A delegáció a március 24-ei napon részt vett a Nemzetközi Gasztro-Turisztika Vásáron és Gazdasági Fórumon. A kiállítók között számos magyar város és szervezet képviseltette magát gasztronómiai és turisztikai kínálatával, emellett népes számú lengyel helyi termelő és kézműves termékeket előállító vállalkozás mutatta be termékpalettáját, a sajtkészítéstől a csipkeverésen keresztül a biotermékeken át egészen a kézműves sörökig és a borpincészetekig. A gazdasági fórum fő témái a vállalkozói szférában rejlő új lehetőségek bemutatására és az együttműködés bővítésére irányultak.

A délután során Török Dezső elnök rövid megbeszélést folytatott a Krakkói főkonzul asszonyal, dr. Körmendy Adriennel, majd a delegációval közösen részt vettek a X. Lengyel Magyar Barátság Nap díszünnepségén, melyen beszédet mondott Andrzej Duda lengyel és Áder János magyar államfő. Magyarországot és Lengyelországot közös célok és érdekek kapcsolják össze, a közös történelmi sors a mai törekvésekben is tetten érhető – fogalmazott beszédében Áder János.

1682_0_680.jpg

A rendezvény keretében találkozott a krakkói főkonzullal Török Dezső

Andrzej Duda a két nép barátságát hangsúlyozva kiemelte, a magyarok és lengyelek a történelem során mindig kiálltak egymásért és mindenben számíthattak a másik támogatására, és napjainkban sincs ez másképp. Elmondta egyebek mellett azt is, hogy július 6-án az alsósziléziai vajdasági központban, Wroclawban, a Balti-, a Fekete- és az Adriai-tenger között fekvő országok csúcstalálkozóját tartják meg, ahol az infrastruktúra-és közlekedésfejlesztés is kiemelt figyelmet kap, és amelyre szóló meghívását Áder János köztársasági elnök elfogadta.

1682_3_680.jpg

Az ünnepi hangverseny

Ez jelentős részben összhangban van a Balti-tengert a Balkánnal összekötő Via Carpatia közlekedési folyosóval kapcsolatos törekvéseinkkel.

A hivatalos program keretében  Piotrków Trybunalskitól Veszprém  vette át a barátság zászlaját. Az ünnepség koncerttel zárult.

A X. Lengyel Magyar Barátság Nap ünnepi rendezvénysorozatának második napján Áder János és Andrzej Duda egy emléktáblát is felavattak, amely a Piotrków Trybunalskiban 1925-ben rendezett nemzetközi légi bemutatón elhunyt Sziklay Jenőnek, az ejtőernyőzés úttörőjének állít emléket.

 1682_2_680.jpg

Török Dezső és Budai Erzsébet megtekintette a kiállítást

A magyar–lengyel barátság ünnep előzményei 2006. március 24-re nyúlnak vissza, amikor Lech Kaczynski lengyel és Sólyom László magyar államfő Győrben felavatta a magyar–lengyel barátság első köztéri emlékművét, amely két, gyökereivel egymásba kapaszkodó tölgyfát ábrázol. Ezt követően, Európában példa nélkül álló módon az Országgyűlés 2007. március 12-én a sok évszázados közös történelemre, a két nép barátságára és együttműködésére tekintettel március 23-át a magyar–lengyel barátság napjává nyilvánította. A lengyel szejm ugyanebből a megfontolásból néhány nappal később, 2007. március 16-i határozatában nyilvánította március 23-át a lengyel–magyar barátság napjává. 2007 óta ezt a napot évente felváltva ünneplik a két országban az államfők, valamint a testvérvárosok képviselőinek jelenlétében.