Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szabó Tünde: a TAO hosszú távú, kiszámítható jövőt biztosít a teljes sportágazatban

2017-03-27 17:23:00

 Az Európai Bizottság határozata értelmében újabb hat évre, 2023. június 30-ig működhet a TAO, így biztosítva tervezhető, kiszámítható jövőt a sportfinanszírozásban - nyilatkozta Szabó Tünde sportállamtitkár az MTI-nek hétfőn.

    A látvány-csapatsportágak társasági adókedvezményen keresztüli támogatási rendszerének a meghosszabbításáról múlt hét végén döntött az Európai Bizottság, amely törvényesnek, hatékonynak és folytathatónak ítélte a magyarországi TAO támogatási rendszerét.
    "A TAO-rendszerrel hazánk már számos pozitív eredményt tud felmutatni, mint például a leigazolt sportolói létszám 72 százalékos növekedése, sportlétesítmények felépítése és még több felújítása, vagy épp az utánpótlás-nevelés fejlesztése" - szögezte le az államtitkár. Hozzátette: nagyon fontosak ugyanakkor a TAO-rendszer közvetett hatásai is, amelyek a szabadidősporttal, a diáksporttal vagy éppen a lakosság egészségügyi mutatóival, állapotával kapcsolatban jelentkeznek.
    "A magyar kormány egyik legfontosabb célja - amellett, hogy minden gyermek sportoljon - az, hogy a felnőtt lakosság minél nagyobb részét bevonja a rendszeres sportolásba, megismertesse az aktív életvitellel, hosszú távon csökkentve ezáltal a mozgásszegény, ülő életmódból fakadó egészségügyi rizikókat, későbbi betegségek kialakulásának kockázatát" - jelentette ki Szabó Tünde. Figyelmeztetett rá, hogy a magyar lakosság körében a daganatos és szív-érrendszeri betegségek, valamint a mentális megbetegedések előfordulása is nagy arányú.
    "A betegek 2016-ban közel 121 milliárd forintot adtak ki kizárólag a támogatott gyógyszerekre. A gyógyszerrel folyamatosan kezelt betegségek jelentős hányada a helytelen, fizikailag inaktív életmódra vezethető vissza. Annak érdekében, hogy ezen érdemben javítani lehessen, a legalapvetőbb eszköz a fizikai aktivitás növelése, a mozgásban gazdag életmód népszerűsítése és feltételeinek megteremtése" - mondta, hozzáfűzve, hogy a TAO-rendszer ehhez jelentős segítséget nyújthat a sportlétesítmények fejlesztésével, azok szabadidősport-célú felhasználásával, az utánpótlás-nevelés támogatásával és a sportos események, versenyek közös családi programmá válásának elősegítésével.
    Az államtitkár kitért rá, hogy a sportcélú ingatlanok fejlesztése további jelentős segítséget jelenthet az utánpótlás-nevelésben is, amely kiemelt támogatási jogcíme a TAO-rendszernek.
    "A TAO-intézkedések eredményeként az öt látvány-csapatsportágban folyamatosan növekszik az utánpótlás bázisa, hiszen jelentős mértékben gyermekek alkotják azt a több mint 155 ezer főt, amennyivel a leigazolt sportolók létszáma növekedett. Számukra megfelelő körülményeket és szakembergárdát kell biztosítani, hiszen ez az emelkedő tendencia a jó példán keresztül gyűrűzhet át más, nem TAO-s sportágakra is, és fejtheti ki népszerűsítő, toborzó hatását. A magyar sport hosszú távú eredményessége pedig csak így garantálható" - hangsúlyozta az államtitkár.
    Szabó Tünde végezetül szólt arról, hogy a röplabda is csatlakozhat a kézilabdához, a kosárlabdához, a labdarúgáshoz, a jégkoronghoz és a vízilabdához.
    "Az öt látvány-csapatsport pozitív visszajelzései, illetve a kedvezően alakuló számadatok nyomán, az Európai Bizottság támogató döntésével megerősítve szándékunkban áll a TAO támogatási rendszerének kibővítése a röplabdával. Ez egy rendkívül látványos és népszerű csapatsport, amely eddig a kiemelt sportágak közé tartozott. A mostani kezdeményezés célja, hogy az idei évtől bekerülhessen a látvány-csapatsportágak társasági adókedvezményen keresztüli támogatásának rendszerébe, így biztosítva a sportág további fejlődését és eredményességét" - nyilatkozta a sportállamtitkár az MTI-nek.