Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szijjártó Péter: a Fülöp-szigeteki-magyar együttműködés egy új dimenzióba lép

2017-03-27 11:23:17

A Fülöp-szigeteki-magyar együttműködés új dimenzióba lép a manilai magyar nagykövetség újbóli megnyitásával és több megállapodás megkötésével - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek telefonon hétfőn, Fülöpi-szigeteki látogatásának első napján.

    A gazdasági együttműködés a Fülöp-szigetekkel nagyon komoly előnyökkel jár Magyarországnak, a magyar külgazdasági stratégiában kitüntetett helyet foglal el a délkelet-ázsiai ország, mert gazdasági növekedése 6,8 százalékos - az egyik legnagyobb Ázsiában -, és több mint 100 millió lakosa van. Jelentőségét növeli, hogy az idén soros elnöke a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) - mondta a miniszter.
    Szijjártó Péter bejelentette: "Miután személyes jelenlét nélkül a világnak ezen a részén sikert lehetetlen elérni, ezért Magyarország kedden újra megnyitja 1995-ben bezárt nagykövetségét."
    Ezenkívül aláírják a magyar Külügyi és Külgazdasági Intézet és Fülöp-szigeteki társintézete közötti, valamint a kereskedelmi kamarák közötti megállapodásokat, és Magyarország nyit az Eximbanknál egy 510 millió euró értékű hitelkeretet magyar vállalkozások Fülöp-szigeteki jelenlétének támogatására. Annak érdekében, hogy a magyar vállalatok még könnyebben léphessenek be a Fülöp-szigeteki piacra, a budapesti kormány szorgalmazza az Európai Unió és a Fülöp-szigetek közötti szabadkereskedelmi megállapodás mielőbbi megkötését. Eddig erről két tárgyalási forduló zajlott le - emlékeztetett.
    A Fülöp-szigeteki magyar export az elmúlt két évben 25 százalékkal nőtt, és Szijjártó Péter beszámolója szerint hétfőn kijelölték azokat a területeket, ahol a magyar vállalatok újabb lehetőségeket kaphatnak. Először is megindulhat a magyar hústermékek kivitele, ugyanis a végső fázisba ért négy nagy magyar húsfeldolgozó üzem Fülöp-szigeteki minősítése, és hamarosan megkapják az exportengedélyeket. Továbbá a Fülöp-szigetek azt tervezi, hogy a következő öt évben teljesen gépesíti a mezőgazdaságát, ehhez pedig magyar technológiát is szeretne igénybe venni. Ezenkívül miután a Fülöp-szigeteken minden évben van legalább tíz, vízzel kapcsolatos természeti katasztrófa, sokszor történik vízszennyezés, és a szennyvízcsatorna-hálózat a lakosság negyedéhez még nem jutott el, ezért a magyar vízgazdálkodási megoldások, a vízrendszerek üzemeltetésére vonatkozó magyar tudás és tapasztalat iránt nagy az érdeklődés - mondta.
    Beszámolt arról, hogy hétfőn aláírták az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fülöp-szigeteki Kulturális és Művészeti Bizottság között a 2017-2019-es időszakra vonatkozó kulturális együttműködési megállapodást is, és megjegyezte, hogy évente 35 Fülöp-szigeteki hallgató kap ösztöndíjat valamelyik magyar felsőoktatási intézményben.
    Egyetértés van a két ország között a terrorizmus elleni küzdelem fontosságában - állapította meg Szijjártó Péter. A Fülöp-szigeteknek komoly gondot okoz folyamatos rombolásával az Abu Sayyaf muzulmán lázadószervezet, amely hűséget esküdött az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezetnek. Miután Magyarország is részese a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemnek, és kezdettől fogva tagja az IÁ elleni globális koalíciónak, a két ország között ezen a téren is szoros az együttműködés - mondta a miniszter.
    A magyar diplomácia vezetője hétfőn Enrique Manalo külügy- és Delfin Lorenzana védelmi miniszterrel találkozott, és udvariassági látogatáson fogadta őt Rodrigo Duterte államfő. A találkozó az államfővel késett az eredeti programhoz képest, mert Szijjártó Péter előtt Rodrigo Duterte az amerikai nagykövetet fogadta. A magyar külgazdasági és külügyminiszter volt az első az európai uniós külügyminiszterek közül, akit a tavaly nyáron hivatalba lépett elnök fogadott, előtte csak az ausztrál, a japán és a norvég külügyminisztert fogadta.