Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kilépett a UKIP-ból az EU-ellenes brit párt egyetlen alsóházi képviselője

2017-03-25 18:39:00

Kilépett az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjából (UKIP) a párt egyetlen alsóházi képviselője.

    A UKIP a legnagyobb olyan brit politikai erő, amelynek politikai programja Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból.
    Douglas Carswell, aki eddig egyedüliként képviselte a pártot a londoni alsóházban, szombaton bejelentett távozását azzal indokolta, hogy a párt fő célját sikerült elérni. Carswell a továbbiakban független képviselőként kíván dolgozni, jóllehet a párt vezetése és fő külső támogatói szombaton felszólították, hogy adja vissza mandátumát, és tegye lehetővé, hogy választókerületében időközi képviselői választást írjanak ki.
    A jelenlegi formájában két évtizede létező - korábban sokak által csak szélsőséges nacionalista kispártként számon tartott - UKIP első parlamenti képviselői helyét Carswell szerezte meg 2014-ben.
    A politikus előzőleg kilépett a kormányzó Konzervatív Pártból, amelynek 2005 óta alsóházi képviselője volt, csatlakozott a UKIP-hoz, és új pártjának színeiben - csaknem 60 százalékos szavazataránnyal - megnyerte a saját lemondása és átülése miatt kiírt időközi választást a délkelet-angliai Essex megye Clacton nevű kisvárosában. Átállását az UKIP-hoz azzal indokolta, hogy nem tartotta elég markánsnak a konzervatívok EU-politikáját.
    A brit EU-tagságról tavaly júniusban tartott népszavazáson a választók szűk, 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.
    A referendum után, tavaly júliusban távozott a UKIP éléről a párt addigi vezetője, Nigel Farage is. Farage annak idején szintén azzal indokolta lemondását, hogy a népszavazási eredménnyel a párt politikai céljai teljesültek.
    Farage később aktívan részt vett a novemberben amerikai elnökké választott Donald Trump kampányában, Trump pedig nem sokkal megválasztása után - komoly diplomáciai viszályt kavarva Londonnal - nyilvánosan felvetette, hogy Farage lehetne Nagy-Britannia washingtoni nagykövete.
    Farage jelenleg egy londoni betelefonálós kereskedelmi rádió műsorvezetője.