Auguszta napja van. | 2024.03.29

Megkoszorúzták Fehér Miklós és Guttmann Béla szobrát

2017-03-25 08:24:00

A magyar labdarúgó-válogatott pénteken megkoszorúzta Fehér Miklós és Guttmann Béla szobrát, mielőtt megtartotta hivatalos edzését a szombati, portugálok elleni világbajnoki selejtezőmérkőzés előtt.

    A megemlékezésen részt vett Csányi Sándor, a magyar szövetség (MLSZ) elnöke, míg a Benfica részéről Fehér egykori csapattársa, Nuno Gomes, illetve Domingos de Almeida Lima alelnök.
    A nemzeti együttes képviseletében a koszorút Gera Zoltán helyezte el a 2004. január 25-én, 24 évesen elhunyt labdarúgó mellszobránál, míg Dzsudzsák Balázs csapatkapitány a szobor mellére helyezte Fehér 9-es számú válogatott mezét. Ezt követően a magyar csapat valamennyi tagja körbe állta az emlékművet.
    "Nehéz Mikiről beszélni. Elég régen hunyt el, de még mindig élénken bennünk él. Az egész magyar labdarúgást tragédia érte. Jó látni, hogy itt Portugáliában is ennyire tisztelték" - mondta még a sajtótájékoztatón Gera Zoltán, aki a válogatott jelenlegi keretéből egyedüliként játszott Fehér Miklóssal.
    Dzsudzsák Balázs ezután a Fehér-szoborral szemben lévő Guttmann Béla-szobrot - amelyen kezében tartja a Benficával nyert két BEK-trófeát - is megkoszorúzta.
    A 25-szörös válogatott támadó a Guimaraes-Benfica portugál bajnoki találkozón csereként beállva gólpasszt adott társának, amivel a vendégek megszerezték a vezetést. A hosszabbításban sárga lapot kapott, mert nem engedett elvégezni egy bedobást, ezt mosolyogva, haját füle mögé simítva vette tudomásul, majd egyszer csak térdét megfogva lehajolt, a következő pillanatban pedig összeesett. Fehér újraélesztését már a pályán megkezdték, majd azonnal a guimaraesi kórházba szállították, de életét már nem tudták megmenteni.
    Guttmann Béla a Benfica legendás trénere volt, aki 1959 és 1962 közötti első regnálása során egymás után kétszer hódította el csapatával a legrangosabb európai kupasorozat trófeáját.
    A szombati portugál-magyar vb-selejtező helyszíne éppen a Benfica közel 65 ezer néző befogadására alkalmas arénája lesz, a Fény Stadionja (Estádio da Luz).