Auguszta napja van. | 2024.03.29

Átadták az új szarvasi tűzoltólaktanyát

2017-03-24 11:36:24

Hivatalosan is átadták pénteken a mintegy 440 millió forintból létrehozott új tűzoltólaktanyát a Békés megyei Szarvason, a bázisról további hét település tűz- és katasztrófavédelmét is ellátják.

    Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára az átadási ünnepségen azt mondta, az ország gazdasági teljesítőképességének növekedésével "van erő és energia arra", hogy a polgárokat kiszolgáló létesítményeket megújítsák, a biztonságérzetüket növelő fejlesztéseket hajtsanak végre.
    Emlékeztetett: 2019-ig 50 százalékos béremelésben részesülnek a rendvédelmi, fegyveres és katasztrófavédelmi állomány tagjai. Ez már régóta megillette volna a testületeket - közölte.
    Az államtitkár felidézte: Szarvason 1953-ban létesült tűzoltólaktanya egy 1910-ben épült polgári házban. A körülmények már méltatlanok voltak az ott dolgozó mintegy hatvan ember számára, ezért 2010-ben döntöttek egy pályázat beadásáról, aminek a révén új, csaknem ezer négyzetméteres bázis épülhetett.
    Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője elmondta: a szarvasi laktanyában négy úgynevezett szerállást és európai színvonalú feltételeket alakítottak ki. 
    A tűzoltó vezérőrnagy szólt arról, hogy a szarvasi, a marcali és a monori laktanya felépítése után, a következő három évben további 14 új épületet kívánnak átadni, és további fejlesztések, eszközbeszerzések is lesznek. 
    Hét laktanya, hat őrs és egy raktárcsarnok felépítését tervezik, ezek között két megyei igazgatósági és egy kiképzési célú létesítmény is megvalósul - mondta, jelezve: a Széchenyi 2020 program révén 2018-ig 108 új fecskendőt szereznek be. 
    Góra Zoltán felidézte: két új tűzoltóautóval gazdagodott a térség a közelmúltban, Mezőberényben 2013 óta katasztrófavédelmi őrs működik, és Békéscsabán állt rendszerbe az első magyar fejlesztésű tűzoltófecskendő.
    Utalt arra, hogy a katasztrófavédelem a 2012-es szervezeti átalakítást követően - amelynek során államivá váltak az önkormányzati tűzoltóságok - egységesítette az országban a bevetési öltözetet, egy saját fejlesztésű védőruhát vezettek be.     A főigazgató kiemelte, a fejlesztések révén "javult a szolgálóképesség", azaz csökkent a riasztás és a helyszínre érkezés közötti idő, és egy-egy helyszín több irányból is megközelíthetővé vált.
    Dankó Béla (Fidesz), a térség önkormányzati képviselője elmondta: a szarvasi laktanya Békésszentandrás, Kardos, Örménykút, Csabacsűd, Gyomaendrőd, Hunya és Kardos tűz- és katasztrófavédelmét látja el.
    A politikus szerint az ország vezetése "jól vizsgázik" a régi és az új biztonsági kihívások kezelése terén. A régi kihívások között említette a tűz- és katasztrófavédelmet, amelyek fejlesztésére forrást biztosítanak. Új kihívásnak nevezte a migránsválságot, amely miatt megerősítették a déli országhatárt. "Az eredmények azt mutatják, hogy ez hatékony lépésnek bizonyult" - közölte.